Kombucha jeszcze do niedawna pozostawała anonimowa dla Europejczyków, jednak na przestrzeni ostatnich lat coraz częściej pojawia się w polskich domach. W dużej mierze jest to zasługa jej wyjątkowych walorów smakowych, które idą w parze z tymi prozdrowotnymi. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś – czas to zmienić. Sprawdź, dlaczego!
Czym jest kombucha?
Kombucha to napój, który w ostatnim czasie mocno zyskuje na popularności. To nic innego jak rodzaj fermentowanej herbaty, który szczególnie doceniają mieszkańcy dalekich Chin – skąd pochodzi – jak również Japonii. W Polsce również przybywa jej entuzjastów, czemu trudno się dziwić.
To wyjątkowy napój, który wyróżnia się orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smakiem. Jest on wynikiem procesu naturalnej fermentacji herbaty. Nie może być o nim mowy bez grzybka herbacianego, który powszechnie znany jest pod tajemniczą nazwą SCOBY. Kryje się za nią symbiotyczna kultura bakterii.
Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w kombuchy znajdziesz nie tylko grzyby, ale także kultury drożdży. To właśnie dzięki nim herbata staje się napojem musującym, w którym nie brakuje kwasów organicznych. Wśród nich warto wymienić m.in. kwas octowy czy kwas mlekowy. Za ich sprawą kombucha może pochwalić się prozdrowotnymi właściwościami.
Jak już wspomnieliśmy, kombucha podbija kubki smakowe swoim kwaskowym smakiem przełamanym nutą słodyczy. Do tego kwiatowo-owocowy aromat sprawia, że staje się zdrową alternatywą dla słodkich napojów. Jest również delikatnie mętna, a uroku dodaje jej złocista, bursztynowa bądź też jasnoczerwona barwa.
Kombucha octowa, a tradycyjna – różnice
Kombuchę śmiało można nazwać żywym napojem, którego tajemnica sukcesu tkwi w naturalnym procesie fermentacji. Nie bez znaczenia pozostaje również oryginalna receptura. Aby uzyskać gazowany napój, należy umieścić grzybek herbaciany w naparze z chińskiej herbaty (koniecznie organicznej!) i doprawić go dodatkiem cukru. To właśnie nim żywi się SCOBY, by rozrastać się i tworzyć kolejne warstwy. W międzyczasie herbata fermentuje, czego efektem są jej właściwości prozdrowotne i niebanalny smak. Fermentacja zazwyczaj trwa 4-14 dni. I tak powstaje kombucha – niepasteryzowana, niefiltrowana, bez sztucznych słodzików.
Czym zatem różni się ona od kombuchy octowej? Szkopuł tkwi w dłuższej fermentacji, która trwa nawet dwa miesiące. Cel? Uzyskanie wyższej zawartości kwasów organicznych, a co za tym idzie, większego potencjału prozdrowotnego. W pakiecie otrzymujesz również zdecydowanie bardziej wyrazisty smak.
Poznaj cenne właściwości kombuchy
Kombucha nie bez powodu nieustannie zyskuje swoich zwolenników. Duży wpływ na pozytywne opinie na jej temat mają jej nieocenione właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, potencjał tego naturalnego napoju znany jest już od stuleci.
Warto podkreślić zbawienny wpływ kombuchy na działanie układu pokarmowego. Zawarte w niej żywe kultury bakterii stanowią ogromne wsparcie dla procesów trawiennych. Ponadto przyspieszają przemianę materii, a co za tym idzie, sięgają po nią osoby chcące zgubić zbędne kilogramy.
Nie bez znaczenia pozostaje również rola picia kombuchy na detoksykację organizmu. Kwas glukuronowy pozytywnie wpływa na czynność wątroby. Ponadto napój wyróżnia się właściwościami przeciwutleniającymi, a to wszystko za sprawą zawartości polifenoli w duecie z witaminą C.
Niewiele osób wie, że kombucha potrafi skutecznie chronić organizm przed infekcjami. Jej działanie na układ odpornosciowy można porównać do kiszonek, które również pełnią funkcję naturalnego probiotyku.
W fermentowanej herbacie znajdziesz także witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają one na pracę mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Nie tylko są wsparciem podczas wysiłku umysłowego, ale również dla ogólnego samopoczucia.
Kombucha – jak ją pić? Zastosowanie
Kombucha to znakomity zamiennik dla tradycyjnych, słodkich napojów. Jej wyrafinowany smak sprawia, że trudno przejść obok niej obojętnie.
Co ważne, możesz ją pić na wiele sposobów. Spożywaj ją solo, jednak jeśli dopiero zaczynasz z nią przygodę, zacznij od mniejszych dawek. Najlepiej ok. 50 ml dziennie. Już po kilku dniach możesz je zwiększać do nawet 200 ml.
Wielu fanów kombuchy nie odmawia sobie przyjemności dodawania jej do mrożonej herbaty. Idealny napój gaszący pragnienie w upalne dni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmieszać ją z wodą. Kombucha jako składnik orzeźwiającego drinka bezalkoholowego? To świetny pomysł na wykorzystanie jej smakowego potencjału. Kombuchę warto pić dobrze schłodzoną.
Sięgnij po kombuchę w różnych smakach. Kombucha malinowo-hibiskusowa to świetny wybór dla osób początkujących. Jest delikatnie słodka, ale nie brakuje w niej kwaśnych tonów. Z kolei kombucha imbirowa to przysłowiowy strzał w dziesiątkę, jeśli zdecydowanie bardziej wolisz wytrawne smaki.
Kombucha – czy można ją pić w ciąży? Przeciwwskazania
Kombucha to bez wątpienia jeden z najzdrowszych napojów naturalnych, po które możesz sięgnąć, jednak nie każdemu dane jest zachwycać się jej smakiem i potencjałem zdrowotnym. Nie mogą po nią sięgać kobiety w ciąży, jak również karmiące piersią. Ponadto unikaj jej, jeśli masz problemy z wątrobą lub grzybicą układu pokarmowego. Musisz także zachować ostrożność z piciem kombuchy, jeśli zmagasz się m.in. z miażdżycą czy reumatyzmem.