rosół a cukrzyca

Czy cukrzyk może jeść rosół? 🥣


(Last Updated On: 16 kwietnia 2021)

Rosół, czyli tradycyjne, polskie danie, jest naprawdę pyszną potrawą, którą chyba każdy uwielbia. Czasami nie sposób jest bowiem odmówić dokładki, szczególnie podczas niedzielnego obiadu u babci. Jednak czy rosół jest daniem, któreosoba z cukrzycą może jeść bez obaw?

Czym jest cukrzyca typu 2?

Cukrzyca typu 2 występuje, gdy komórki organizmu nie są w stanie wchłonąć glukozy potrzebnej do wytworzenia energii. Jest to zwykle spowodowane stanem zapalnym. Trzustka produkuje i uwalnia hormon zwany insuliną, ale jeśli komórki nie są w stanie wchłonąć glukozy, wówczas glukoza pozostaje we krwi, a poziom cukru we krwi wzrasta do wystarczająco wysokiego poziomu, aby wywołać objawy.

Objawy cukrzycy typu 2 obejmują między innymi:

  • Częste oddawanie moczu, zwłaszcza w nocy.
  • Częste i nadmierne uczucie pragnienia
  • Nadmierne uczucie zmęczenia
  • Utrata lub wzrost wagi ciała
  • Trudno gojące się rany
  • Silne uczucie głodu
  • Trudno gojące się rany
  • Objawy hipoglikemii

Jeśli podejrzewasz, że masz cukrzycę typu 2,  powinieneś jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Leczenie cukrzycy typu 2

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę typu 2, prawdopodobnie zostaną Ci przepisane leki pomagające kontrolować poziom cukru we krwi, ale lekarstwa nie zastępują konieczności prowadzenia zdrowej diety oraz aktywności fizycznej. Zawsze  warto szukać sposobów na poprawę swojego zdrowia. Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po naturalne metody. Oto kilka zmian, które możesz wprowadzić, aby rozpocząć drogę do wyzdrowienia.

  • Zrzucenie nadmiarowych kilogramów
  • Przestrzeganie  diety przeciwzapalnej 
  • Wykluczenie z diety cukru, produktów słodzonych, zawierających dużą ilość węglowodanów prostych
  • Włączenie do swojej diety wywaru z kości, który pozwala na poprawę stanu jelit 
  • Włączenie aktywności fizycznej. Nie ma znaczenia, ile ćwiczysz na początku, ale niektóre są lepsze niż żadne. Spróbuj robić co najmniej 20-30 minut dziennie – spacer lub jogging to coś, co możesz zrobić od razu.
  • Picie odpowiedniej ilości wody 
  • Włączenie do diety probiotyków
  • Zaprzestanie picia alkoholu
  • Nauka wyciszania umysłu to świetny sposób na zmniejszenie nadprodukcji kortyzolu, który może powodować przyrost masy ciała. Medytacja jest również dobra dla zdrowia jelit. Istnieje silne połączenie między jelitami a mózgiem (oś jelito-mózg), więc medytacja może pomóc również pomoże uspokoić jelita.
  • Sprawdź poziom ferrytyny – podniesiony poziom ferrytyny może znacząco wpływać na insulinooporność. Stwierdzono, że obniżenie nadmiernego poziomu ferrytyny może powodować zwiększenie insulinowrażliwości tkanek nawet o kilkadziesiąt procent. Porada ta dotyczy w szczególności mężczyzn oraz kobiet po menopauzie.

 

Rosół w przypadku cukrzycy

Kluczowy czynnik – ilość węglowodanów

Na wstępie warto zaznaczyć, że rosół jest daniem, które zawiera małą ilość węglowodanów. Co za tym idzie, jest to posiłek, po który mogą śmiało sięgać osoby borykające się z cukrzycą. Oczywiście wszystko powinno być spożywane w odpowiednich ilościach. Cukrzycy powinni przestrzegać narzuconej diety, gdyż tylko w ten sposób mogą uchronić się przed wahaniami poziomu cukru we krwi.

Warto pamiętać o kilku kwestiach podczas gotowania rosołu dla cukrzyka. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności zupy (a cukrzycy w szczególności powinni dbać o prawidłową masę ciała), warto rosół ugotować na piersi z kurczaka czy na udkach. Jednak w tym przypadku, dobrym rozwiązaniem może okazać się pozbycie się nadmiaru skóry.

Rosół oczywiście kojarzy się z marchewką i pietruszką i takowe warzywa również powinny znaleźć się w zupie. Jedyne, na co cukrzycy powinni zwracać uwagę to rodzaj makaronu.

rosół a cukrzyca

 

Makaron w rosole dla cukrzyka

Jednak osoby borykające się z cukrzycą powinny zrezygnować z tradycyjnego makaronu, który znacznie podwyższa poziom cukru we krwi. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie makaronu białkowego lub tak zwanego shirataki. Te produkty w zupie smakują bardzo podobnie i nie powodują skoków insuliny.

Jednak obecnie w sklepach spożywczych spotyka się tak wiele najróżniejszych produktów, że nawet taki sposób odżywiania się nie jest nudny.

 

Makaron Shirataki

W diecie cukrzyka znaleźć się może także, wspomniany już wcześniej, makaron shirataki. Czym jest ten produkt? Jest to makaron, który nie jest wytwarzany z mąki zbożowej. Mąka, jak jest używana do jego produkcji pochodzi z bulwy rośliny o nazwie Konnyaku. Warto zaznaczyć, że nie zawiera on cukru ani tłuszczu, dlatego jest to także świetny produkt dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Tak naprawdę 97 procent tego makaronu stanowi woda, dlatego produkt ten jest idealną alternatywą dla zwykłych makaronów, szczególnie w diecie dla cukrzyka. Charakteryzuje się on przede wszystkim bardzo intensywnym białym kolorem i dość galaretowatą strukturą.

 

Makaron białkowy

Kolejnym makaronem, który może być bez obaw wykorzystywany przez cukrzyka jest makaron białkowy. W swoim składzie zawiera on tak naprawdę tylko mąkę żytnią oraz koncentrat białek serwatkowych, dlatego również może stanowić dodatek do rosołu.

Pyszna zupa, jaką jest polski rosół, może znajdować się w jadłospisie osób chorych na cukrzycę. Większą wagę należy zwracać przede wszystkim na rodzaj makarony, jaki będzie dodany do potrawy. Zrezygnować trzeba z pszennych produktów, które mogą znacznie zwiększyć poziom cukru we krwi, co jest dość niebezpieczne.

 


Informacje na tej stronie nie mają na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej, diagnozy lub leczenia, ani nie sugerują, że mają je zastąpić. Cała zawartość, w tym tekst, grafika, obrazy i informacje, zawarta lub dostępna za pośrednictwem tej witryny, służy wyłącznie do ogólnych celów informacyjnych.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Shopping Cart