Każdy menadżer restauracji czy właściciel biznesu w branży HoReCa zmaga się lub zmagał się w przeszłości z wyzwaniem wyboru dostawców żywności, zwłaszcza tej najbardziej wrażliwej – mrożonej. Jakimi kryteriami się kierować, wybierając dostawcę żywności?
Dystrybucja mrożonek – optymalizacja procesów w firmie
Przechowywanie i transport produktów takich jak mrożonki dla gastronomii — warzywa czy mięso, wymagają specjalnych warunków — niezbędne jest tu zachowanie prawidłowego łańcucha chłodniczego na każdym etapie procesu logistycznego. Dystrybutor mrożonek Aves dostarcza wysokiej jakości mięsne produkty głęboko mrożone, jak i schłodzone, pieczenie, pasztety oraz wędliny, samochodami chłodniami. Dystrybucja mrożonek odbywa się w odpowiedniej temperaturze, z zachowaniem wszelkich zasad ochrony tego typu produktów, na terenie całej Polski.
Dystrybutorzy mrożonek w Polsce – jakie kryteria wyboru zastosować?
- Warto zwrócić uwagę, czy dostawcy, których bierzemy pod uwagę, są tylko dystrybutorami, czy również producentami żywności. Optymalizacja procesów w firmie polega na uzyskaniu jak największych korzyści jak najmniejszymi zasobami i jak najmniejszym kosztem, dlatego lepiej podjąć współpracę z jedną firmą, niż z dwiema. Oczywiście w tym przypadku producent mrożonek musi również obsługiwać kontrahentów pod kątem regularnych dostaw produktów i zapewniać ciągłość procesów restauracji lub innemu danemu obiektowi gastronomicznemu.
- Istotna jest jakość produktów, która jest podstawą sukcesu w branży HoReCa. Na jakość składają się zarówno składniki wykorzystywane do produkcji wyrobów oraz receptura wpływające na smak i aromat, jak również to, jak produkt prezentuje się na talerzu. Na jakość żywności mają również wpływ warunki przechowywania. Odpowiednia temperatura przechowywania i transportu mrożonek zapewniają świeżość produktów, jak i zachowanie odpowiedniej struktury i formy wyrobu, nie mówiąc o bezpieczeństwie żywności i jej zdatności do spożycia – to sprawa oczywista.
- Dla właścicieli restauracji, barów i firm cateringowych istotną kwestią są też oferowane warunki współpracy, elastyczność, terminowość oraz wsparcie ze strony dostawcy. Producent i dystrybutor mrożonek, Firma Aves z siedzibą w centralnej Polsce, oferuje zaopatrzenie restauracji, współpracując zarówno z dużymi sieciami sklepów detalicznych, hurtowni jak i świadczy usługi dla mniejszych klientów.
- Dystrybucja mrożonek w Polsce powinna odbywać się zgodnie z przepisami prawa, dlatego, stojąc przed wyborem dostawcy, należy sprawdzić również posiadane przez niego certyfikaty dotyczące bezpieczeństwa żywności i dopytać o flotę samochodową oraz warunki transportu. Warto zapoznać się z portfolio klientów firmy i zapoznać się z referencjami. Zwłaszcza jeśli firma jest nowa lub nie wyrobiła sobie jeszcze renomy na rynku.
Wybór właściwego dostawcy żywności, a w szczególności wędlin i mięs, to kwestia, która może zaważyć na powodzeniu niejednego biznesu kulinarnego, dlatego warto poświęcić jej uwagę.