W dobie licznych i coraz lepiej rozwijających się ekologicznych trendów warto zwracać uwagę nie tylko na to, jaki skład mają produkty, które kupujemy, ale również w co zostały one zapakowane. Istnieje kilka rodzajów ekologicznych opakowań. Które z nich zasługują na uwagę?
Przykłady opakowań ekologicznych w branży spożywczej
Żywność kupuje każdy, dlatego to właśnie w tej branży warto na szeroką skalę zastosować opakowania ekologiczne. Oczywiście, nie zawsze jest to możliwe, a przeciętny konsument może nie chcieć stawiać na kompromisy, kiedy w grę wchodzi łatwość przechowywania czy trwałość produktu. W niektórych przypadkach ekologiczne opakowania są jednak znacznie lepsze niż te tradycyjne, z plastiku. Kiedy? Choćby w odniesieniu do pakowania warzyw, owoców i pieczywa, czyli żywności, która lepiej niż w folii czuje się w tkaninie. Bawełniane woreczki, które można znaleźć pod adresem https://www.natura.slupsk.pl/woreczki-na-owoce, są naturalne i oddychające, dzięki czemu spowalniają proces psucia się produktów rolniczych. Również w przypadku bułek czy chleba ich zastosowanie wiąże się z licznymi korzyściami – pieczywo w woreczkach bawełnianych dłużej jest świeże i chrupiące, nie pleśnieje i zachowuje swoje walory aromatyczne.
Poza tym, opakowania określane mianem „woreczków na owoce i warzywa” można wykorzystać również do pakowania, transportowania i przechowywania wielu innych artykułów, kupowanych na wagę. Bez problemu da się umieścić w nich kawę ziarnistą, ciastka i cukierki, czy też różnego typu kasze. Ciekawym pomysłem jest też pakowanie w worki bawełniane doniczek z ziołami i kwiatami, świeżo wyciskanych soków, miodów czy coraz popularniejszych dzisiaj olejów tłoczonych na zimno.
Bawełniane woreczki w luksusowych branżach? Jak najbardziej!
Zastosowanie ekologicznych, bawełnianych woreczków jest na tyle szerokie, że warto przyjrzeć się bliżej możliwościom wykorzystania takiego opakowania w wielu branżach innych niż spożywcza. Często hasło „materiałowy woreczek” kojarzy nam się z prostą saszetką w naturalnym kolorze. To sprawia z kolei, że bawełniane opakowania utożsamiamy z rustykalnym stylem i zdecydowanie nie myślimy o tym, aby stosować je w branży oferującej produkty o luksusowym charakterze. Tymczasem zaglądając na stronę natura.slupsk.pl/woreczki-na-bizuterie, możemy łatwo przekonać się, że takie woreczki mają szansę zaprezentować się naprawdę elegancko – wystarczy odpowiednio zaprojektować ich design, dobrać kolor tkaniny, a na koniec dodać gustowną wstążkę, która nada szyk. W taki sposób powstają ekologiczne woreczki idealne do pakowania biżuterii, kosmetyków, bielizny czy innych wyrobów wysokiej jakości. Eko nie oznacza zatem, że opakowanie nie będzie odzwierciedlało swojej zawartości.
Opakowanie ekologiczne – czyli jakie?
O środowisko można dbać na różne sposoby. Nawet w kwestii opakowań pojawia się tutaj kilka opcji do wyboru, a każda z nich ma nieco inny charakter. Jakie opakowania nazwiemy ekologicznymi?
- opakowania z recyklingu – czyli opakowania wytworzone z „odpadów”, tj. ze zużytych butelek plastikowych, szkła, metalu czy papieru,
- opakowania nadające się do recyklingu – czyli opakowania nowe, ale z możliwością ich przetworzenia na opakowania opisane wyżej,
- opakowania wielokrotnego użytku – na przykład słoiki, w których kupuje się przetwory, a później ponownie przygotowuje się własne wyroby lub wykorzystuje do przechowywania,
- opakowania biodegradowalne – takie, które łatwo rozkładają się w ziemi na substancje neutralne dla środowiska, na przykład z celulozy, trzciny cukrowej czy słomy.
Nie każde opakowanie sprawdzi się przy każdym produkcie, dlatego zawsze warto stawiać na to rozwiązanie, które jest korzystne zarówno z punktu widzenia ochrony środowiska, jak i z punktu widzenia konsumenta. Płynnej żywności nie spakujemy przecież w papier, ale możemy umieścić ją w szkle, które jest nieprzepuszczalne, a jednocześnie ekologiczne – łatwe do ponownego wykorzystania lub do poddania recyklingowi. Kiedy mamy do wyboru plastik lub szkło, wybierajmy więc to drugie.