Piekarnik to jedno z podstawowych urządzeń, jakie znajduje się niemal w każdej kuchni. Jest ono na tyle uniwersalne i wielofunkcyjne, że możemy je wykorzystywać do przygotowywania rozmaitych potraw, w tym zarówno dań obiadowych, pizzy, chleba oraz ciast i innych słodkich wypieków. Najtrudniejszy jednak, może okazać się ten pierwszy krok, czyli wybór samego urządzenia. Dowiedz się zatem, jaki piekarnik kupić, aby w pełni spełniał Twoje oczekiwania.
Rodzaje piekarników
Pierwszą ważną kwestią są przede wszystkim rodzaje piekarników. Każdy z nich różni się nie tylko kolorem czy wielkością, ale także funkcjami, źródłem zasilania czy przeznaczeniem. I właśnie, jeśli chodzi o przeznaczenie, a konkretnie umiejscowienie w kuchni, możemy wybierać te do zabudowy lub wolnostojące. Piekarniki wolnostojące możemy postawić w dowolnym miejscu, dbając oczywiście o odpowiednie podłączenie do instalacji. Tego typu sprzęty są zintegrowane z płytą grzewczą (gazową, elektryczną lub indukcyjną). W przypadku piekarników do zabudowy, niezbędne jest obudowanie go meblami, ale dzięki temu łatwo wkomponować go do całego wnętrza.
Innym kryterium wyboru jest rozmiar – w małej kuchni lepiej sprawdzą się kompaktowe urządzenia, zaś w przypadku dużych pomieszczeń, możemy zdecydować się na standardowe piekarniki (o wymiarach ok. wys.60 cm, szer. 60 cm i gł. 56cm).
Nie możemy też zapomnieć o źródle energii. Jeśli w kuchni podłączona jest instalacja gazowa, wówczas musimy kupić również piekarnik gazowy. Jeśli natomiast mamy możliwość podłączenia urządzenia do instalacji elektrycznej – możemy wybrać już nieco bardziej nowoczesny piekarnik elektryczny.
Ostatnią rzeczą, na jaką warto zwrócić uwagę są dodatkowe funkcje, które zwiększają bezpieczeństwo korzystania i mogą okazać się przydatne podczas pieczenia ciast i przygotowywania innych potraw. A są to np. teleskopowe prowadnice, programy z automatycznym doborem parametrów przeznaczone do konkretnych produktów, funkcja bezobsługowego czyszczenia czy zabezpieczenie przed dziećmi.
Piekarnik do pieczenia ciast: elektryczny czy gazowy?
Udane domowe wypieki to nie tylko kwestia wprawy i naszych umiejętności, ale również właściwego urządzenia. Postaramy się odpowiedzieć na pytanie, jaki piekarnik do pieczenia ciast będzie najlepszy i pozwoli nam zaskakiwać naszych najbliższych pysznymi słodkościami.
W przypadku piekarnika do pieczenia ciast istotne są jego niezawodność oraz możliwość kontrolowania (i w razie potrzeby, zmiany) istotnych parametrów, jak choćby sposobu grzania czy temperatury. Powinniśmy też mieć łatwy dostęp do ciasta, żeby sprawdzić jego konsystencję. Pomocny jest również timer, gdzie możemy ustawić czas pieczenia. Dzięki temu unikniemy częstego otwierania drzwi i obniżania temperatury oraz zmniejszymy ryzyko przesuszenie lub nawet spalenia domowych słodkości.
Mając na uwadze te kwestie piekarnik elektryczny do pieczenia ciast to lepsza opcja niż jego gazowy odpowiednik, głównie ze względu na możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury, łatwiejsze dostęp do wypieków oraz kilka lub nawet kilkanaście różnych sposobów grzania.
Piekarnik parowy – puszyste wnętrze i chrupiąca skórka Twoich ciast
Nowoczesną opcją dla prawdziwych fanów pieczenia jest piekarnik parowy, który pozwala osiągać jeszcze lepsze efekty, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i wygląd ciast.
Jak działa piekarnik parowy? Łączy on w sobie funkcje tradycyjnego piekarnika i działanie pary wodnej, która zapewnia soczystość i chrupkość potraw, a w przypadku ciast – chroni je przed przesuszeniem. Dzięki tej opcji ciasto drożdżowe, ucierane babki czy słodkie bułki będą miały delikatnie chrupiącą skórkę oraz idealnie miękki, puszysty środek. Para wodna sprzyja też równomiernemu wyrastaniu ciast oraz zapewnia kruchość, tak ważną np. w przypadku kruchych ciasteczek lub babeczek.
Urządzenia tego typu są na tyle nowe, że wiele osób może zadać sobie pytanie, jakie naczynia można wkładać do piekarnika parowego. Najlepsze będą formy ciemne metalowe lub emaliowane, bo te doskonale przewodzą ciepło. Dobrze sprawdzą się też szklane naczynia żaroodporne. Zaleca się nieużywanie form silikonowych.
Piekarnik do pizzy – na co zwrócić uwagę?
Zgodnie z tym, o czym wspominaliśmy na początku, piekarnik to urządzenie uniwersalne, dlatego z powodzeniem przygotujesz w nim nie tylko ciasta, ale też wytrawne dania, w tym np. pizzę. A zatem, jaki piekarnik do pizzy będzie odpowiedni? Przede wszystkim taki, który nagrzewa się do wysokiej temperatury najlepiej nie niższej niż 250°C. Z tego względu, warto też zwrócić uwagę ile nagrzewa się piekarnik, który wybierzemy. Zwykle powinno być to od kilku do kilkunastu minut. Dla lepszego efektu, możemy też piec pizzę na specjalnym kamieniu, który doskonale przewodzi ciepło i utrzymuje je dłużej niż blaszka lub forma. Ważne jest również równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza, dlatego najlepiej wykorzystać opcję grzania góra-dół, termoobieg lub specjalny program do pizzy.
Pizza to szybki posiłek – nawet w domowych warunkach jej pieczenie zajmuje zaledwie 5-7 minut (jeśli mowa o pizzy, do której ciasto i dodatki przygotujemy samodzielnie). Sklepowe pizze potrzebują nieco więcej czasu.
Piekarnik do chleba – jaki powinien być?
Domowa piekarnia to nie tylko słodkości. Coraz częściej próbujemy swoich sił w przygotowywaniu wytrawnych wypieków, w tym także pieczywa. Wbrew powszechnej opinii, zrobienie chleba w domu nie jest skomplikowane. Może być co najwyżej czasochłonne, z czego najwięcej czasu zajmuje samo wyrastanie ciasta czy przygotowanie rozczynu. Gdy mamy pasujący nam przepis, a najlepiej – gotowe już ciasto. Przychodzi czas na to, jak ustawić piekarnik do pieczenia chleba. Nie jest to nic trudnego, bo pieczywo nie potrzebuje specjalnych warunków. Wystarczy temperatura ok. 190°C – 200°C i grzanie góra-dół lub termoobieg. W przypadku piekarników parowych, warto wybrać pieczenie z funkcją pary.
Sernik, biszkopt, ciasto drożdżowe: do jakiego piekarnika? Tajniki obsługi przy pieczeniu ciast
Pieczenie ciast to nie lada wyzwanie, ale dzięki naszym wskazówkom stanie się to łatwiejsze, nawet dla początkujących cukierników. Poznaj tajniki pieczenia trzech najpopularniejszych ciast: sernika, biszkoptu i ciasta drożdżowego.
Jednym z najczęstszych dylematów jest ten czy ciasto drożdżowe wkładamy do zimnego czy ciepłego piekarnika? Najlepiej wkładać je do rozgrzanego piekarnika. A biszkopt do jakiego piekarnika należy włożyć? W tym przypadku również lepszą opcją będzie nagrzany piekarnik. I na koniec sernik do – jakiego piekarnika? Odpowiedź zapewne jest już znana… Również do wcześniej rozgrzanego. Wszystkie te trzy ciasta są wrażliwe na zmiany temperatury, dlatego najlepiej utrzymywać ją na podobnym poziomie przez cały proces pieczenia.
Kolejnym krokiem jest wybór odpowiednich parametrów i specjalnych programów. Zatem, jak ustawić piekarnik do pieczenia ciasta? Dla jeszcze lepszych rezultatów możesz wykorzystać opcje dostępne w danym urządzeniu, jak choćby
- Ready2Cook umożliwia pieczenie bez konieczności wcześniejszego nagrzewania, co znacznie przyspiesza pieczenie. Opcja ta sprawdzi się w przypadku potraw pieczonych w wysokiej temperaturze.
- Cook3 – to funkcja dla prawdziwych fanów wielozadaniowości, która umożliwia pieczenie różnych potraw lub ciast na trzech poziomach. Przygotowywanie kilku posiłków nigdy nie było tak proste i szybkie!
- Multifunkcja, czyli wybór odpowiedniego sposobu pieczenia, spośród kilkunastu dostępnych programów to doskonała podpowiedź dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem i wolą zaufać automatycznemu ustawianiu parametrów.
Wiesz już, jak wybrać piekarnik dostosowany do własnych potrzeb oraz z jakich przydatnych funkcji korzystać w czasie pieczenia. Podczas kolejnych kulinarnych eksperymentów nie będziesz się już zastanawiać czy ciasto wkłada się do nagrzanego piekarnika lub jakie opcje pieczenia wybrać, żeby smak domowych wypieków, pieczywa czy pizzy zachwycił wszystkich domowników. Nowoczesny piekarnik z pewnością pomoże Ci rozwijać kulinarne umiejętności i urozmaicać codzienne menu samymi pysznościami.