Kawa rozpuszczalna – czy jest zdrowa?

Zastanawiasz się, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Chcesz wiedzieć, w jakich warunkach pije się ją najczęściej? Poznaj właściwości napoju instant, sprawdź, w jaki sposób jest przygotowywany i dowiedz się, po którą mieszankę warto sięgać.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna, znana również jako kawa instant, to rodzaj kawy, który został przetworzony w taki sposób, aby można go łatwo rozpuścić w wodzie. Jest to wygodna alternatywa dla tradycyjnej kawy ziarnistej, ponieważ nie wymaga żadnych specjalnych urządzeń ani czasochłonnego procesu parzenia. Produkcja napoju  rozpuszczalnego obejmuje kilka etapów: 

  • palenie ziaren kawy,
  • zmielenie ziaren,
  • ekstrakcja (metodą zamrażania lub rozpuszczania),
  • suszenie.

Ostatnim krokiem, dzięki któremu ziarna kawy możliwe są do szybkiego rozpuszczenia w wodzie, jest tzw. instantyzacja. Proces ten polega na rozpuszczeniu ususzonego proszku w gorącej wodzie, a następnie odparowaniu wody. To sprawia, że w efekcie powstaje charakterystyczny suchy proszek, który z kolei łatwo rozpuszcza się w wodzie.

Kawa rozpuszczalna – kiedy się ją pije? 

Smak, aromat i jakość kawy rozpuszczalnej mogą się różnić od świeżo parzonej kawy z mielonych ziaren. Preferencje dotyczące kawy są indywidualne. Niektórzy ludzie preferują świeżo parzoną kawę z mielonych ziaren ze względu na jej aromat, smak i wyższą jakość, inni sięgają natomiast po szybki do przygotowania napój rozpuszczalny. 

Ze względu na wygodę parzenia kawy instant, wiele osób w kilku typowych sytuacjach sięga właśnie po nią. Przygotowanie napoju pobudzającego metodą alternatywną lub nawet w ekspresie do kawy mogłoby być bowiem trudne, zbyt długie lub niekiedy niewykonalne. Kawa rozpuszczalna sprawdza się najlepiej w takich warunkach, jak:

  • ograniczenia czasowe np. rano,
  • biura, miejsca pracy, poczekalnie,
  • podróże i wyjazdy.

Po kawę rozpuszczalną bardzo często sięgają również osoby o mniejszej wiedzy i doświadczeniu w przygotowywaniu pobudzającego napoju. Produkt instant jest łatwy w przyrządzeniu i nie wymaga specjalnych umiejętności ani sprzętu, co czyni go dostępnym dla osób, które nie są zaznajomione z metodami parzenia kawy tradycyjnej.

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Istnieje wiele opinii na temat tego, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa. Wartości odżywcze i wpływ na zdrowie kawy rozpuszczalnej mogą się różnić w zależności od marki i konkretnego produktu.

Trzeba jednak wspomnieć, że niskiej jakości mieszanki rozpuszczalne mogą przyczynić się do negatywnych skutków zdrowotnych. Dzieje się tak, ponieważ napój tego rodzaju może zawierać niezdrowe składniki, takie jak na przykład przeciwutleniacze. Niektóre z kaw instant mogą również zawierać dodatki, takie jak cukier, syropy, tłuszcze roślinne czy sztuczne aromaty. Te natomiast bardzo często zwiększają kaloryczność. Dodatkowo wysoka zawartość cukru w napoju, może powodować wiele szkód zdrowotnych.

Sięgając po kawę rozpuszczalną, niezwykle ważne jest świadome czytanie etykiet i wybieranie wariantów produktów o niższej zawartości szkodliwych dodatków. Mając jednak wybór, dobrze nauczyć się kilku prostych metod przygotowywania kawy z wysokiej jakości kawy ziarnistej. Wysokiej jakości mieszanki znajdują się w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Shopping Cart