Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne – wiosna na talerzu 🌼

Kwiaty jadalne – wiosna na talerzu.

Kwiaty w potrawach to nie tylko piękna ozdoba talerza. Wiele kwiatów jest jadalnych. Nie tylko wspaniale wyglądają, ale także urozmaicają smak sałatek i deserów. Niektóre z nich mają właściwości lecznicze, więc warto znaleźć dla nich miejsce w swoim jadłospisie. Kwiaty jadalne można coraz częściej kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i w sklepach ze zdrową żywnością, lub po prostu wyhodować je w swoim ogrodzie. Jeśli planujemy zrywać kwiaty sami, to warto to robić wcześnie rano, wtedy, gdy mają w sobie najwięcej wody. Oto najważniejsze gatunki kwiatów jadalnych:

 

1. Kwiaty nasturcji

Nasturcje są najpowszechniejszymi kwiatami jadalnymi. Ich jaskrawy pomarańczowy, żółty lub czerwony kolor ożywia zielone sałatki dodając im ciekawego, pikantnego smaku. Kwiaty nasturcji można także dodać do dobrego octu, najlepiej winnego, zostawić w ciemności na kilka tygodni. Po tym czasie należy go przecedzić. Tak przygotowany ocet nabiera wyjątkowego aromatu i świetnie nadaje się do przyrządzania różnych sosów i dressingów.

Kwiaty nasturcji mają szereg właściwości leczniczych. Wspierają organizm w walce z zakażeniami dróg moczowych, chorobami gardła i przeziębieniami, gdyż dzialają jak naturalny antybiotyk. Mają dużo witaminy C i korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Oprócz dodawania ich do sałatek można zrobić z nich susz i następnie parzyć jako herbatkę.

 

2. Bratki

Bratki są dostępne w wielu kolorach. Mają łagodny słodkawy smak i niektóre z nich przyjemny, delikatny zapach, zazwyczaj te koloru niebieskiego. Ze względu na łagodny smak świetnie nadają się jako dodatek do deserów. Kwiaty bratków można także kandyzować. Tak jak nasturcje, również i bratki mają szereg właściwości prozdrowotnych. Zawierają wiele związków o działaniu przeciwutleniającym: witaminę C, karotenoidy, polifenole i flawonoidy.

 

3. Kwiaty mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem, jest powszechnie uważany za chwast w ogrodzie. Jednak nic bardziej mylnego. Jest to wspaniała roślina lecznicza, której wszystkie części, korzeń liście i kwiaty, są jadalne. Kwiaty należy zbierać tylko wtedy, gdy są młode i jedynie z roślin rosnących w czystym, niezatrutym środowisku.

Mają słodkawy, miodowy smak, który zanika, gdy roślina się starzeje. Nadają się doskonale jako dodatek do sałatek, do zaparzania jako herbatka oraz jako surowiec na nalewki i syropy. Można je także smażyć, zanurzając w roztrzepanym jajku obtaczając w odrobinie mąki. Po usmażeniu mają ciekawy, lekko grzybowy smak.

Szczególnie wiosną warto dodawać kwiaty mniszka lekarskiego do sałatek, gdyż naturalnie wspierają detoks organizmu. Mają silne działanie moczopędne, więc pomagają oczyścić ciało z nadmiaru soli i zmniejszają obrzęki, wspierają nerki i cały układ moczowy. Mają działanie przeciwzapalne, pomagają regulować poziom cukru we krwi. Kwiaty te znajdują zastosowanie nawet w leczeniu marskości wątroby.

 

4. Nagietki

Nagietki, nazywane czasami szafranem biedaków, to żółte lub pomarańczowe kwiatki o łagodnym smaku. Wyglądają jak małe, rozpromienione słońca i w ich smaku też jakby było wyczuwalne słońce. Można je jeść na surowo lub gotowane. Cały kwiat nagietka jest jadalny, ale w kuchni stosuje się jedynie jego oberwane płatki, gdyż pozostała część jest gorzka.

Płatkami nagietka można posypywać sałatki, desery, a także potrawy wytrawne, takie jak jajecznica, omlety, makarony czy różnego rodzaju zapiekanki. Latem całe kwiaty nagietka można zamrozić w kostkach lodu i dodawać do ulubionych chłodnych napojów. Lśniące słońcem nagietki są tradycyjnym środkiem wspomagającym układ odpornościowy i podnoszącym na duchu.

 

5. Kwiaty dyni i cukinii

Kwiaty dyni i cukinii są do siebie bardzo podobne w wyglądzie i smaku. Mają łagodny, warzywny posmak. Tradycyjnie podaje się je smażone w cieście naleśnikowym lub nadziewane np. serkiem ricotta.

 

6. Kwiaty róży

Kwiaty róży mają lekko słodki smak z tutą ostrości. Im intensywniejszy kolor, tym mocniejszy smak. Płatki kwiatów poszczególnych odmian różnią się przede wszystkim intensywnością zapachu. Z pewnością wszystkim dobrze znanym przetworem z róży jest marmolada różana, ale płatki można jeść też na surowo. Do herbat można dosypywać suszone kwiaty. Latem można dodawać płatków róży do schłodzonej wody. Nadadzą jej delikatnego kwiatowego aromatu.

 

7. Stokrotki

Stokrotki, choć jadalne, mają lekko gorzki smak, więc zazwyczaj są używane jedynie do dekoracji. Można je marynować w occie jak kapary i dodawać do dań wytrawnych. Stokrotki mają właściwości przeciwzapalne i poprawiające krążenie.

 

8. Kwiaty czosnku

Kwiaty czosnku to śliczne fioletowe kuleczki. Smakują podobnie jak jego ząbki, ale delikatniej. Podobnie jak w przypadku innych kwiatów jadalnych, najlepiej smakują, gdy są jeszcze młode. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i do potraw jajecznych.

 

9. Pelargonie

Pelargonie są bardzo popularnym kwiatem doniczkowym, chętnie trzymanym na parapetach i balkonach ze względu na prostą uprawę. Jednak mało osób wie, że ich kwiaty można zjeść. Jadalne są kwiaty wszystkich odmian pelargonii, jednak większość z nich jest praktycznie bezsmakowa. Wyjątek stanowią kwiaty odmiany pelargonii pachnącej, zwanej potocznie anginką, dlatego jeśli planujemy hodować pelargonię na kwiaty do zjedzenia, to warto wybrać właśnie tą odmianę.

 

10. Lawenda

Fioletowe kwiaty lawendy mają niezwykle intensywny zapach i kwiatowy smak. W kuchni europejskiej stosowane od niepamiętnych czasów, świetnie nadają się do sałatek i deserów, w tym ciast i lodów. Latem pysznym orzeźwieniem będzie lemoniada z dodatkiem lawendy.

 

11. Słoneczniki

Tak, słonecznik nie tylko produkuje jadalne nasiona, ale i płatki słonecznika nadają się do spożycia. Mają lekko orzechowy smak, możńa je jeść na surowo i ususzone. Można nimi posypywać m.in, zupy, sałatki, kanapki, makarony i desery, lub zaparzyć z nich herbatkę. Płatki słonecznika tradycyjnie używane były jako pomoc w obniżaniu gorączki, środek przeciwkaszlowy, wsparcie w leczeniu grypy, a także w formie okładów na wszelkie zmiamny skórne.

 

 

12. Kwiaty bazylii

Bazylia ma drobne kwiaty w kolorze białym lub fioletowym. Smak mają podobny do dobrze wszystkim znanym jej liści, jednak delikatniejszym. Wspaniale nadają się to różnego rodzaju makaronów. Można je także dodawać do smakowej oliwy.

 

13.  Kwiaty begonii

Uwaga: nie wszystkie kwiaty begonii są jadalne. Do spożycia nadają się kwiaty begoni bulwiastych.  Zawierają jednak kwas szczawiowy, więc nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na kamicę szczawianową, osteoporozę  i przez osoby z zaburzeniami gospodarki mineralnej organizmu. Kwiaty begonii mają lekko wyczuwalny smak cytrynowy. Nsdają się jako dodatek do sałatek, jogurtów i deserów. Kwiaty begoni są jednymi z tych kwiatów jadalnych, które można hodować nawet w doniczkach w domu.

 

14. Rumianek

Kwiaty rumianku można zjadać w całości, lub same płatki. Dobrze pasują do delikatnych deserów, zup i sosów. Rmianek jest częstto występującym na naszych terenach chwastem i kwitnie przez całe lato, więc jest łatwo dostępny przez długą część roku. Nadaje się do spożycia zrówno na surowo, jak i po ususzeniu. Ma szereg właściwości prozdrowotnych. Ma działanie rozkurczające mięśnie gładkie, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi. Kwiaty rumianku mają także delikatne działanie przeciwdepresyje. Pomagają w redukcji stresu i ułatwiają zasypianie.

 

15. Fiołki wonne

Wszystkie fiołki są jadalne, ale najcenniejsze w kuchni są fiołki wonne, ze względu na swój piękny zapach i słodk, kwiatowy smak. Są idealnym dodatkiem do deserów, sałatek i chłodnych napojów. Podobnie jak bratki (które też są odmianą fiołka), można je karmelizować i w takiej postaci dekorować nimi ciasta i torty.

 

16. Jaśmin

Suszone kwiaty jaśminu są cenionym dodatkiem do herbat. Można je jeść także na surowo, wspaiale komponują się ze słodkimi potrawami. Łączą w sobie smaki słodkie, kwiatowe i gorzkie, więc najlepiej jest je dodawać oszczędnie. Są wspaniałym dodatkiem do dżemów i marmolad.

 

 

Gdzie kupić jadalne kwiaty?

Świeże kwiaty jadalne można kupić coraz częściej w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością, a także w hurtowniach takich jak np. Makro. Wiele roślin o jadalnych kwiatach można również hodować we własnym ogrodzie, lub nawet w domu, w doniczkach. Kwiaty nadające się na domowy parapet to m.in. lawenda, nasturcja, bratki i pelargonie. Suszone płatki kwiatów jadalnych są łatwo dostępne w wielu sklepach internetowych, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę nazwę kwiatów które nas interesują i zostaniemy zaspani propozycjami miejsc, w których możemy je kupić.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart