Problem wysokiego cholesterolu LDL dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Nadmiar złego cholesterolu zaburza funkcjonowanie całego organizmu, w tym przede wszystkim układu krążenia. Wysoki poziom cholesterolu leczy się farmakologią oraz odpowiednią dietą. Jakie produkty spożywcze włączyć do codziennego jadłospisu, aby obniżyć cholesterol?
Rośliny strączkowe
Wśród produktów spożywczych, które korzystnie wpływają na obniżenie złego cholesterolu we krwi, prym wiodą strączki. Popularne rośliny strączkowe, takie jak soja, soczewica, ciecierzyca, groch, bób i fasola są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), błonnika oraz składników mineralnych. Co więcej, zawierają spore ilości białka, dlatego są doskonałym zamiennikiem produktów odzwierzęcych w dietach wegańskich i wegetariańskich.
Tłuste ryby morskie
Wysoki poziom cholesterolu LDL nie oznacza, że z diety należy wykluczyć wszystkie tłuste produkty. Należy jednak wybierać “dobre” tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega. Kwasy omega mają zdolność obniżania cholesterolu we krwi. Poza tym korzystnie wpływają na układ nerwowy. Źródłem kwasów omega są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź i sardynki.
Oleje roślinne
Kwasy omega znajdziesz również w olejach roślinnych. Do diety na obniżenie cholesterolu warto włączyć przede wszystkim: olej rzepakowy, olej z czarnuszki i oliwę z oliwek. Co więcej, oleje roślinne są źródłem steroli – związków, które pomagają w regulowaniu cholesterolu i znacznie ograniczają ryzyko występowania chorób układu krążenia.
Produkty zbożowe
Ważnym elementem diety na obniżenie cholesterolu są produkty zbożowe. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa i płatków owsianych. Owies pomaga regulować poziom cholesterolu LDL oraz obniżać ciśnienie krwi. Poza tym produkty zbożowe to doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Ich regularne spożywanie zapewnia równomierny rozkład energii w ciągu dnia oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Orzechy i nasiona
W grupie produktów obniżających cholesterol znajdują się również zdrowe przekąski, czyli orzechy i nasiona. Do jadłospisu warto włączyć przede wszystkim: nasiona lnu, nasiona babki płesznik, orzechy ziemne, orzechy laskowe, pistacje i orzechy pekan. Nasiona to dobre źródło błonnika, z kolei orzechy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zarówno orzechy, jak i nasiona są świetną samodzielną przekąską i zdrowym dodatkiem do wielu dań (sałatek, zup, deserów).
Zdrowa dieta pudełkowa
Włączenie do diety powyższych produktów jest zarówno elementem leczenia, jak i profilaktyki chorób układu krążenia. Jeśli chcesz na co dzień jeść zdrowo, smacznie i różnorodnie, ale nie przepadasz za gotowaniem, sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Twojej okolicy. Na stronie https://www.maczfit.pl/wroclaw znajdziesz różne diety pudełkowe w kilku wariantach kalorycznych (od 1200 do 3000 kcal). W trosce o układ krążenia powstały gotowe diety inspirowane dietą śródziemnomorską, w których ogranicza się sód oraz wyklucza czerwone mięso (wołowinę i wieprzowinę).