Ocet jabłkowy a dna moczanowa
Ocet jabłkowy to kwaśny napój wytwarzany ze sfermentowanych produktów jabłkowych. Wiele osób uważa, że jest to lekarstwo na różne schorzenia, w tym dnę moczanową. Niektóre badania sugerują, że może to być korzystne dla osób chorujących na dnę moczanową.
Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów, które występuje, gdy w stawach gromadzą się kryształy kwasu moczowego. Kryształy te zwykle powodują zaczerwienienie, ból i obrzęk stawów i otaczających je tkanek, zwłaszcza kończyn dolnych.
Ludzie od tysięcy lat używają octu do gotowania posiłków, konserwowania żywności, leczenia ran i zapobiegania infekcjom. Ocet jabłkowy jest stosowany jako alternatywna terapia od dekad, twierdząc, że może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi, wagę, stany zapalne i nie tylko. Istnieje niewiele badań dotyczących oświadczeń zdrowotnych dotyczących octu jabłkowego – szczególnie w odniesieniu do jego wpływu na dnę moczanową. Istnieje jednak kilka badań, które potwierdzają niektóre z tych twierdzeń. W tym artykule przyjrzymy się bliżej occie jabłkowemu, dnie moczowej i związaną z nimi pomocą dla zdrowia.
W tym artykule omawiamy, czy ocet jabłkowy może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu dny moczanowej.
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje ze sfermentowanego cydru jabłkowego. Proces fermentacji rozkłada naturalny cukier na etanol, który jest następnie przekształcany w kwas octowy przez bakterie kwasu octowego. Kwas octowy, obecny zarówno w occie białym, jak i occie jabłkowym, jest składnikiem odpowiedzialnym za wiele jego oświadczeń zdrowotnych. Kwas octowy obniża poziom cukru we krwi, wspomaga odchudzanie i działa antybakteryjnie.
Czym to jest dna moczanowa?
Dna jest formą zapalenia stawów, która powoduje nagłe wystąpienie bólu, obrzęku, zaczerwienienia i bolesności stawów. Zwykle wpływa na stawy dużych palców u nóg, kostek, kolan, łokci, nadgarstków i palców. Zaostrzenia dny występują, gdy w organizmie gromadzi się wysoki poziom kwasu moczowego, co wywołuje stan zapalny i silny ból stawów. Kwas moczowy powstaje, gdy puryny są metabolizowane. Puryny mogą być wytwarzane w organizmie i są obecne w żywności. Kwas moczowy jest następnie filtrowany przez nerki i wydalany z moczem. Diety bogate w puryny są związane ze zwiększonym poziomem kwasu moczowego we krwi. Puryny znajdują się w wołowinie, kurczaku, porto, skorupiakach i napojach alkoholowych.
Ludzie od wieków stosowali ocet jabłkowy w medycynie ludowej na problemy związane z cukrzycą. Ostatnie badania sugerują, że spożywanie octu jabłkowego może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą i bez.
Badania na temat wpływu octu jabłkowego na zdrowie
W badaniu z 2016 roku naukowcy podawali samcom szczurów na diecie wysokotłuszczowej 7 mililitrów (ml) octu jabłkowego na kilogram masy ciała każdego dnia. Po 30 dniach nastąpiło znaczne zmniejszenie spożycia pokarmu i masy ciała przez zwierzęta. Zaobserwowano również, że spożycie octu jabłkowego przyczyniło się do obniżenia poziomu cukru we krwi i poprawienia profilu lipidów w surowicy poprzez zmniejszenie poziomu krążącego cholesterolu, trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości.
Ponadto w badaniu Trusted Source z 2017 roku myszy na diecie wysokotłuszczowej otrzymywały duże dawki octu palmowego zawierającego 4% kwasu octowego. Myszy jadły mniej i doświadczyły zmniejszenia masy ciała, złogów tłuszczu i stanu zapalnego, a także pozytywnej zmiany składu mikrobiologicznego jelit.
Niedawne japońskie badanie poziomów kwasowości w moczu doprowadziło do kilku interesujących wniosków. Naukowcy odkryli, że kwas w moczu uniemożliwia organizmowi prawidłowe wydalanie kwasu moczowego. Mocz, który jest mniej kwaśny (bardziej zasadowy), usuwa z organizmu więcej kwasu moczowego. To dobra wiadomość dla osób z dną moczanową. Kiedy poziom kwasu moczowego we krwi spada, nie gromadzi się on i nie krystalizuje w stawach.
Spożywane pokarmy mają wpływ na kwasowość moczu. W japońskim badaniu przydzielono uczestnikom dwie różne diety, jedną kwaśną i jedną zasadową. Uczestnicy, którzy stosowali dietę zasadową, mieli bardziej zasadowy mocz. Naukowcy doszli do wniosku, że dieta zasadowa może pomóc osobom z dną moczanową obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie.
Naukowcy odkryli, że aminokwasy zawierające siarkę były głównym wyznacznikiem kwasowości moczu. Są bogate w białka zwierzęce. Tak więc ludzie, którzy jedzą dużo mięsa, mają bardziej kwaśny mocz. Potwierdza to stare przypuszczenie, że osoby na diecie bogatej w białko zwierzęce są bardziej podatne na dnę niż osoby na diecie bogatej w owoce i warzywa.
W jednym badaniu przyjrzano się dietetycznemu podejściu do kontrolowania poziomu kwasu moczowego we krwi i stwierdzono, że przestrzeganie diety zasadowej zwiększało pH moczu, co było związane ze zwiększonym wydalaniem kwasu moczowego wraz z moczem. Dieta zasadowa zawiera dużo owoców i warzyw, podczas gdy dieta bardziej kwaśna była bardziej bogata w białko. Ocet był częścią diety alkalicznej, ale nie był określany jako ocet jabłkowy. Kilka oświadczeń zdrowotnych dotyczących octu jabłkowego ma pewne dowody i mogą pośrednio pomóc w dnie moczanowej. Oto kilka przykładów: – sugeruje się, że ocet obniża indeks glikemiczny żywności, co zmniejsza wpływ tych produktów na poziom cukru we krwi. Badanie wykazało, że użycie sosu z octu sałatkowego zmniejszyło reakcję na poziom cukru we krwi na posiłek zawierający 50 gramów węglowodanów o ponad 30%,
– w innym badaniu porównano odpowiedź glikemiczną na posiłek, gdy ogórki kiszone zastąpiono świeżym ogórkiem. Badanie wykazało, że posiłek z ogórkiem kiszonym spowodował ponad 30% zmniejszenie odpowiedzi glikemicznej na ten posiłek – badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że ocet jabłkowy pomagał kontrolować przewlekły ból i stany zapalne. Wpływ miała witamina z grupy B, ale nie ma dowodów na to, że ocet jabłkowy byłby skuteczny w zmniejszaniu stanu zapalnego u ludzi,
– również przeprowadzono badanie na szczurach, testując wpływ octu jabłkowego na ciśnienie krwi. Badanie wykazało, że codzienne spożywanie octu jabłkowego przez sześć tygodni prowadzi do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi. Nie przeprowadzono badań potwierdzających ten efekt u ludzi.
Dawkowanie i przygotowywanie
Nie ma ustalonej zalecanej dawki octu jabłkowego do leczenia lub zapobiegania dnie moczanowej. Badania z 2016 roku wykazały, że picie 15 ml octu, który zawiera 750 miligramów (mg) kwasu jabłkowego, każdego dnia może pomóc poprawić niektóre stany, które są czynnikami ryzyka dny moczanowej, takie jak otyłość i wysokie ciśnienie krwi.
Ocet jabłkowy jest dostępny w postaci płynu i tabletek. Nie ma zalecanej standardowej dawki dla żadnej z form, więc postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu produktów i skonsultuj się z lekarzem przed użyciem. Jeśli rozważasz dodawanie octu do posiłków, wydaje się, że większość badań zaleca około 15-30 ml (1-2 łyżki stołowe) dziennie. Podczas rozcieńczania octu sugerowany stosunek octu do wody to 1:10. Pamiętaj, że ilość kwasu octowego w occie jabłkowym nie jest standardowa, podczas gdy ocet biały zawiera standardowe 5% kwasu octowego. W większości badań nad wpływem octu na poziom cukru we krwi i masę ciała ocet stosowano jako składnik posiłków jako dressing, polewę lub marynowane potrawy.
Podsumowanie
Istnieją dowody na to, że włączenie octu do diety może pomóc w utracie wagi i kontroli poziomu cukru we krwi, ale nie pomoże bezpośrednio w przypadku dny moczanowej. Przed zastosowaniem alternatywnych terapii, takich jak ocet jabłkowy, skonsultuj się ze swoim lekarzem, aby omówić potencjalne skutki uboczne dla zdrowia i innych leków.
Dodatkowe źródło wiedzy:
https://natu.care/pl/witaminy/witamina-b
źródło filmu: Ogrodnictwo Intuicyjne – Permakultura TV