Nie każdy wie, że pestki moreli posiadają mnóstwo cennych właściwości. Jakie są ich wartości odżywcze i dlaczego warto je przyjmować? Jeśli planujesz włączyć pestki moreli do swojej diety i dowiedzieć się na ich temat nieco więcej, ten artykuł jest dla Ciebie. Kwestie te zostaną przybliżone w niniejszym artykule.
Pestki moreli – cenne właściwości
Pestki moreli gorzkiej są bardzo doceniane w medycynie alternatywnej. Udowodniono, że są one niezwykle skuteczne na wiele różnych dolegliwości. Omawiane pestki kojarzone są głównie z działaniem antynowotworowym. Część osób podkreśla nawet, że mogę one stanowić naturalną alternatywę chemioterapii. Działanie to zawdzięczają amigdalinie, którą zawierają. Amigdalina inaczej nazywana jest także witaminą B17. Podczas procesu rozkładania się, substancja ta działa niszcząco na komórki nowotworowe. Posiada także znakomity wpływ na cały układ trawienny. Już dzienna porcja 1-2 pestek pozwoli pozbyć się zaparć. Pestki moreli mogą polepszać też kondycję układu oddechowego. Są też pełne witaminy A, C i E. Ponadto dostarczają jeszcze wielu minerałów a w szczególności magnezu. Są również dobrym źródłem błonnika. Pestki moreli gorzkiej posiadają także witaminę B15, inaczej kwas pangamowy, który wpływa na ukrwienie tkanek, w szczególności mięśni. Zawiera również sporo kwasu salicylowego działającego ściągająco i bakteriobójczo. Posiadają działanie antybakteryjne, przeciwpasożytnicze i zapobiegające powstawaniu próchnicy. Omawiane pestki wyróżnia także działanie wspomagające układ odpornościowy i ogólną kondycję organizmu. Poleca się spożywanie 1 do 2 pestek dziennie, szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności, aby zapobiegać infekcjom. Podkreśla się również, że pestki moreli mają działanie spowalniające starzenie się. Oprócz przyjmowania doustnego wykorzystuje się je także w kosmetyce. Olej z pestek moreli posiada odżywcze działanie, ujędrnia skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Są one polecane dla kobiet, u których występują pierwsze zmarszczki. Szereg cennych zastosowań sprawił, że pestki moreli gorzkiej posiadają wielu zwolenników, którzy doceniają je za prozdrowotne działanie.
Pestki z moreli – wartości odżywcze
Pestki moreli gorzkiej są pełne cennych wartości odżywczych cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają mnóstwo składników mineralnych, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B. Pestki moreli gorzkiej posiadają znacznie więcej ważnych wartości odżywczych, niż odmiany moreli słodkiej. W 100 g pestek z moreli znajduje się 630 kJ/kcal, w tym 54 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g. Warto pamiętać, że zalecana dawka dziennego spożycia to 1 do 2 pestek. Należy pamiętać, że zawarta w tych pestkach amigdalina może być trująca w zbyt dużych ilościach. Dorosły nie powinien przekraczać dziennie 2 pestek. W momencie wybrania terapii pestkami z moreli warto pamiętać o dokładnym przestrzeganiu tych zaleceń i wybór pestek z pewnego i bezpiecznego źródła. Terapię taką warto prowadzić przez określony, niezbyt długi czas.
Pestki z moreli – skutki uboczne
Przy spożywaniu pestek z moreli, mogą występować czasem skutki uboczne. W szczególności kiedy przekroczona została dzienna zalecana ilość 2 pestek. Wówczas mogą występować zgagę, wzdęcia, oraz nudności. Niekiedy pestki moreli gorzkiej mogą hamować wchłanianie innych cennych składników odżywczych. Czasami mogą pojawiać się także bóle głowy i drżenie mięśni. Warto pamiętać o przyjmowaniu zalecanej dawki i nieprzekraczaniu jej.
Jak widać pestki moreli gorzkiej, mają sporo, ważnych dla zdrowia właściwości. Warto włączyć je do swojej diety, by zadbać o swój układ trawienny, oddechowy i odpornościowy. Polecane dla osób chorujących na nowotwory ze względu ma działanie antynowotworowe amigdaliny. Wzmacniają zdrowie i są pełne witamin i minerałów. Należy pamiętać o przestrzeganiu zalecanej dawki 1 do 2 pestek dziennie. Wówczas efekty dla zdrowia będą spektakularne i pozwoli to zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych.