Biała kiełbasa to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół! W Twoim domu także nie może jej zabraknąć w czasie świąt? W takim razie sprawdź, jak można podać białą kiełbasę w inny sposób niż tradycyjnie ugotowaną w garnku! Być może o wiele bardziej zasmakuje Ci pieczona biała kiełbasa – i to nie tylko do święta!
Jak upiec białą kiełbasę?
Pieczoną białą kiełbasę możesz podać na wiele sposobów. Świetnie smakuje np. zapieczona z dodatkiem musztardy francuskiej, piwa albo ziemniaków. Miłośnicy tradycji docenią smak kiełbasy połączonej z cebulą i czosnkiem. Z kolei fani nowych doznań smakowych zapewne chętnie wypróbują przepis na pieczoną białą kiełbasę z jabłkami i żurawiną.
Niezależnie od tego, w której grupie smakoszy się znajdujesz, podczas pieczenia kiełbasy przestrzegaj kilku podstawowych zasad:
- Wybieraj naczynia do zapiekania z pokrywką. Dzięki temu danie nie przypali się, a wszystkie smaki idealnie się połączą.
- Jeśli chcesz cieszyć się białą kiełbasą z chrupiącą skórką, na ostatnie 10-15 minut pieczenia zdejmij pokrywę i dopiekaj danie w otwartym naczyniu.
- Naczynie żaroodporne wkładaj zawsze do nagrzanego piekarnika! Pilnuj też podanego w przepisie czasu pieczenia, aby wszystkie składniki były dopieczone oraz odpowiednio soczyste i chrupiące.
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc – tradycyjny wyrób w nowej odsłonie
Białą kiełbasę w czasie świąt wielkanocnych można podać na wiele sposobów. Do najpopularniejszych należy potraktowanie jej jako obowiązkowego składnika żurku albo po prostu ugotowanie i podanie w towarzystwie sałatki jarzynowej czy musztardy.
Warto jednak nieco zmienić tę tradycję. Może w tym roku przyrządzisz pieczoną białą kiełbasę z majerankiem? Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna, soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Jak ją przyrządzić? Potrzebna będzie Ci biała kiełbasa, olej oraz przyprawy: majeranek i płatki chilli (jeśli nie lubisz ostrych dodatków do potraw, zastąp je suszoną słodką papryką). Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż na niej kiełbasę. Z wierzchu posyp ją przyprawami, a potem lekko ponakłuwaj skórkę. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czas pieczenia wynosi ok. 50 minut.
Inny przepis na świąteczną pieczoną białą kiełbasę? Podaj ją pokrojoną w plasterki wraz z cebulką! Potrzebne będą:
- biała kiełbasa (ok. 1 kg);
- 1 duża cebula;
- 3 łyżki mąki;
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, słodka papryka;
- olej;
- 2 łyżki masła.
Cebulę pokrój w piórka, a mąkę wymieszaj z papryką. Pokrój kiełbasę w dość grube plastry i każdy kawałek panieruj w mące z papryką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbaski. Połowę cebuli przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp majerankiem. Ułóż na niej kiełbasę. Przykryj resztą cebuli, posyp solą, pieprzem i ułóż kawałki masła. Zapiekaj w temp. 180°C przez ok. godzinę. Z wyjęciem z piekarnika poczekaj – dzięki temu kiełbasa będzie chrupiąca!
Przygotuj komplet talerzy ze świątecznymi motywami (albo Waszą ulubioną zastawę) i serwuj na nich pieczoną białą kiełbasę na ciepło. Najlepiej podawać ją z chrzanem lub musztardą francuską.
Biała kiełbasa pieczona – nie tylko od święta!
Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku to idealne danie świąteczne, ale nie tylko. Sprawdzi się także jako pyszny obiad o każdej porze roku! Jeśli właśnie tak chcesz ją przyrządzić, wybierz sprawdzony przepis na białą kiełbasę z ziemniakami. Przygotuj:
- 1 kg białej kiełbasy;
- cebulę;
- paprykę;
- 6-7 ziemniaków;
- 4 łyżki oliwy;
- 0,5 szklanki bulionu;
- ulubione przyprawy, np. sól, pieprz, czosnek, oregano, tymianek i ostrą paprykę.
Natnij skórkę kiełbasy (jeśli kawałki są duże, możesz pokroić je na części) i włóż do dużej miski. Ziemniaki pokrój w ósemki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Dodaj warzywa do miski z kiełbasą. Następnie do naczynia dodaj przyprawy, olej i wymieszaj całość. Przełóż składniki do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. godzinę w temp. 200°C. Przed podaniem upewnij się, że ziemniaki są miękkie.
Pieczona biała kiełbasa z chrzanem, jabłkami, ziemniakami albo musztardą może stanowić pyszne urozmaicenie w Twojej kuchni zarówno od święta, jak i na co dzień. Do przygotowania dania z jej udziałem nie potrzebujesz zbyt wiele – wystarczy sprawdzony przepis, dobrej jakości kiełbasa oraz komplet garnków. To wszystko, czego Ci potrzeba, aby smakiem pieczonej białej kiełbasy cieszyć się zawsze, gdy najdzie Cię ochota!