A ponieważ nie mamy wpływu na długość tych pór roku, to warto się do nich przygotować w odpowiedni sposób, aby przetrwać je w dobrym zdrowiu i kondycji fizycznej oraz psychicznej. Na szczęście nie jesteśmy bezbronni w walce z obniżeniem odporności i jesienno – zimową chandrą. Tak naprawdę wystarczy wprowadzić kilka zmian, aby w szybkim czasie poczuć różnicę.
Po pierwsze – aktywność fizyczna
Sport wzmacnia odporność – i to zarówno na siłowni lub w domowym zaciszu, jak i na świeżym powietrzu. Taka aktywność powinna być dopasowana do kondycji, zdrowia i indywidualnych upodobań. Wybór jest bardzo duży – od spacerów czy joggingu, poprzez aerobic i zumbe, aż po typowe ćwiczenia na siłowni. Najważniejszy jest sam ruch, gdyż aktywność fizyczna to nie tylko dobry sposób na zdrowie, dobrą kondycję i szczupłą sylwetkę, ale też na relaks i odprężenie.
Okres jesienno – zimowy to dla wielu z nas bardzo trudny okres. Jednak nie warto poddawać się chandrze, złemu samopoczuciu i chorobom. Kilka istotnych zmian w codziennym życiu pozwoli dobrze przygotować się do tych pór roku, a żaden chłód, deszcz i wiatr nie będzie nam groźny.
Po drugie – odpowiednia dieta
Nie od dziś wiadomo, iż dieta w bardzo dużym stopniu wpływa na zdrowie i kondycję człowieka. Podobnie jest w okresie jesienno – zimowym, kiedy zbilansowane, zdrowe i wartościowe posiłki są szczególnie ważne. W tym okresie trzeba zadbać o odporność i dobre samopoczucie, a jednym z najlepszych sposobów na osiągnięcie tego celu jest dostarczanie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Co zatem jeść w okresie jesieni i zimy? Na talerzu powinny królować świeże i nieprzetworzone dania, które są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, żywe kultury bakterii, witaminy i minerały oraz błonnik.
Dlatego też gdy za oknem coraz bardziej spada temperatura, to na talerzu powinny gościć ryby, chude mięso, warzywa i owoce (zwłaszcza te bogate w witaminę C, beta karoten czy izoflawonoidy), oleje roślinne oraz produkty bogate w antyoksydanty. Do tego rozgrzewające zupy, herbaty z przyprawami, zioła i czysta woda. Natomiast słodycze, fast foody i produkty wysoko przetworzone powinny być wyeliminowane lub ograniczone do minimum.
Po trzecie – suplementacja
Prozdrowotne składniki odżywcze najlepiej dostarczać organizmowi pod postacią zdrowych i zbilansowanych posiłków. Jednak nie zawsze to wystarcza. Dlatego też w tym okresie warto wspomagać się suplementacją, która jeszcze dodatkowo podniesie odporność organizmu.
Na uwagę zasługuje między innymi olej CBD, który posiada wiele prozdrowotnych właściwości – między innymi przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne i immunologiczne.
Zwłaszcza ta ostania właściwość jest bardzo przydatna w okresie jesieni i zimy, gdyż CBD podnosi odporność organizmu i pomaga mu w walce z wszelkimi infekcjami. A najlepszym wyborem na ten czas jest formuła CBD z Omega – 3, która w sposób kompleksowy wspiera zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie. Dodatkowo warto w tym okresie sięgnąć po cynk, magnez oraz witaminy D, B i C.