Świadomy wybór opakowań do żywności staje się coraz ważniejszy dla barów i restauracji. Wpływ opakowań na środowisko i możliwość ich recyklingu to kluczowe kwestie przy wyborze materiałów opakowaniowych, jeśli prowadzisz małą gastronomię. Pojemniki obiadowe nie muszą generować odpadów, jeśli przemyślisz, z czego mogą być wykonane.
Jakie opakowania na żywność poddaje się recyklingowi?
Określenie możliwości recyklingu produktów codziennego użytku może być wyzwaniem, ponieważ nie zawsze łatwo jest stwierdzić, które materiały można poddać recyklingowi. Jeżeli chcesz mieć pewność, że zakupione przez Ciebie opakowania na żywność będzie można ponownie przetworzyć zdecyduj się na produkty dostępne na stronie: https://tedmark.pl/products/categories/opakowania/pojemniki_na_zupe!
Warto też pamiętać, że choć wiele rodzajów plastiku nadaje się do recyklingu to nie jest to reguła. Przezroczyste butelki PET mogą być poddawane recyklingowi, ale kolorowe butelki, na przykład czerwone po ketchupie, jest już trudniej poddać ponownemu przetworzeniu. To samo dotyczy innych plastikowych opakowań.
Na szczęście na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako opakowania czy pojemniki obiadowe wykonane w całości lub częściowo z materiałów pochodzących z recyklingu: https://tedmark.pl/products/categories/opakowania/pojemniki_obiadowe.
Ekologiczne opakowania papierowe
Opakowania papierowe i kartonowe są doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą podejmować decyzje świadome ekologicznie. Recykling tych materiałów jest stosunkowo prosty, ponieważ zużyte opakowania i wypełniacze są gromadzone w magazynach makulatury, a następnie wysyłane do papierni. Papiernie przetwarzają strumień odpadów na masę celulozową, która jest następnie wykorzystywana do produkcji tektury — co pozwala na ograniczenie ciągłej eksploatacji lasów.
Opakowania kartonowe mają wiele zalet jako opcja pakowania żywności. Są praktyczne, przyjazne dla środowiska, wydajne i opłacalne. Lekkie, bezwonne, o niskiej przewodności cieplnej i nieprzepuszczalności światła, kartonowe pojemniki obiadowe są przyjazne dla konsumenta. Woskowany papier jest dość szczelny i wodoodporny, przez co doskonale sprawdzi się w gastronomii.
Kartonowe opakowania i pudełka na żywność zawierają wysoki procent świeżych włókien celulozowych, które nie tylko łatwo poddają się recyklingowi i biodegradacji, ale także są bezpieczne dla naszego organizmu. Dodatkowo nie wchłaniają tłuszczów, dzięki czemu nadają się do serwowania dań na wynos i sałatek: https://tedmark.pl/products/categories/opakowania/pojemniki_na_salatki Dobrze dobrane pojemniki na sałatkę zapewniają dodatkową ochronę transportowanej żywności, zabezpieczając ją przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak bakterie, wilgoć czy światło słoneczne.
Warto też rozważyć inne alternatywy z materiałów odnawialnych jak drewno, trzcina cukrowa czy bambus. Bary i restauracje mogą przyczynić się do zmniejszenia swojego wpływu na środowisko, stosując nadające się do recyklingu i przyjazne dla środowiska materiały opakowaniowe, takie jak tektura.