Czym Zastąpić Papier Do Pieczenia. 5 Skutecznych Zamienników 🥧

Oto 7 substytutów papieru pergaminowego,` które możesz wykorzystać

 

Papier pergaminowy ma bardzo wiele zastosowań. Niestety nie zawsze możemy go odnaleźć w naszej kuchni.  Szukasz więc alternatywy, która go zastąpi.  W tym artykule wymieni my 7 zamienników papieru , które mogą być pomocne w tej sytuacji.

 

Papier silikonowy – alternatywa numer 1.

W wielu przypadkach można użyć papieru silikonowego jako zamiennika papieru pergaminowego. Papier sylikonowy nazywany jest również matą do pieczenia. Jak nazwa sugeruje, sprawdza się do różnego rodzaju wypieków. Jest przy tym trwalsza niż pergamin. Możesz użyć tej maty do przygotowywania wszelkich potraw, w których występuje ciepło.

Oprócz pieczenia można również wykorzystać papier sylikonowy do gotowania. Ma bardzo wiele cennych zalet – jest wielokrotnego użytku i jest dobrze dostosowany do wszelkich temperatur. Można go wykorzystywać wielokrotnie, zatem stanowi też sposobność do oszczędności. Dodatkowo ponieważ papier silikonowy ma nieprzywierającą powierzchnię, nie trzeba używać  oleju do umieszczenia ciasta.Maty silikonowej można używać do innych celów kuchennych, takich jak wałkowanie ciasta, wyrabianie ciasta na pizzę, robienie cukierków i tak dalej.

Możesz go łatwo wyczyścić wodą i łagodnym roztworem kuchennym i użyć go ponownie do innych potraw.

pieczenie

Papier woskowany (parafinowany)

Papier woskowany ma podobne właściwości jak papier pergaminowy. Jego cienka powłoka pozwala użytkownikom używać go do gotowania bez oleju. Nie można go używać do pieczenia ani żadnej innej metody wymagającej piekarnika. Ale jeśli przygotowanie Twojej potrawy nie wymaga ciepła, papier woskowany może być dobrą alternatywą. W wielu przypadkach jest to najlepsza alternatywa, ponieważ cena za papier woskowany jest niższa niż papieru pergaminowego. Papier woskowany nie jest odporny na ciepło, dlatego nie będzie się nadawał do dań wymagających obróbki cieplnej.

Papier woskowany być użyteczny w następujących przypadkach:

Przechowywanie sera: Podobnie jak w przypadku papieru pergaminowego, można również użyć papieru woskowego, aby zachować świeżość sera. Pomoże Ci to zapobiec jego wysychaniu.
Rozwałkowanie ciasta: jeśli papier do pieczenia pomoże ci upiec w piekarniku, niech woskowany papier pomoże ci łatwo rozwałkować ciasto

Inne : nie związane z obróbką cieplną, bowiem pamiętajmy, że rozpuszczony wosk poddany obróbce cieplnej może być toksyczny.

 

Folia aluminiowa

 

Zwykła folia aluminiowa może być bardzo  przydatna jeśli zabraknie Ci papieru pergaminowego. Ilość zastosowań folii aluminiowej które możesz wymyślić jest niemal nieskończona.Dzięki tej alternatywie możesz przygotować wiele potraw. Jednak folia aluminiowa nie ma właściwości nieprzywierających, zatem warto przed użyciem  pokryć jej powierzchnię  odrobiną oleju.

  • Przechowywanie potraw:  pojemnik z potrawą można przykryć folią aluminiową, co zapobiega wysychaniu potrawy
  • Zapobezpieczenie piekarnika przed zabrudzeniami: folia aluminiowa pomaga zapobiegać kapaniu, rozlaniu i innego rodzaju zabrudzeniami.
  • Gotowanie na parze: Używanie folii aluminiowej może być również świetnym pomysłem na gotowanie na parze warzyw, mięs i innych składników.

masło

Olej, masło lub mąka

 

Olej, masło i mąka to kolejne 3 alternatywy dla papieru do pieczenia. Możesz natłuścić patelnię lub blachę ulubionym olejem. Można użyć sprayu do gotowania lub pieczenia do naniesienia tłuszczu na powierzchnię. Jeśli jednak nie dysponujesz nim, możesz po prostu użyć ręcznika kuchennego lub papieru, aby rozprowadzić olej.

Możesz również użyć mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta. W tym celu możesz wziąć mąkę i posypać nią powierzchnię blachy do pieczenia.

 

Papierowe torby

 

Używanie papierowej torby jest świetnym pomysłem na zastąpienie papieru do pieczenia, jeśli Twoim celem jest owinięcie dowolnego przedmiotu.  Nie używaj jej do gotowania lub pieczenia, ponieważ ma bardzo niską temperaturę spalania. Oprócz głównych funkcji papieru pergaminowego można go również używać do pakowania lub przechowywania żywności.  Stosowanie toreb papierowych jest modnym, przyjaznym dla środowiska rozwiązaniem do pakowania żywności w kuchni.

  • Jest wielokrotnego użytku: w niektórych przypadkach można używać toreb papierowych wielokrotnie, o ile nadal są w dobrym stanie. Wielu producentów koncentruje się na torebkach papierowych ze względu na ich właściwości wielokrotnego użytku.
  • Możesz zmniejszyć ilość toksycznych odpadów: istnienie papierowych toreb pomogło ludziom zmniejszyć ilość toksycznych odpadów. Promowanie toreb papierowych w celu ratowania naszej ziemi jest samowystarczalne.
  • Są przyjazne dla środowiska: p rzyjazne dla środowiska materiały, z których wykonane są torby papierowe, można łatwo poddać recyklingowi i rozłożyć.
  • Oszczędność energii i kosztów: może pomóc zaoszczędzić więcej energii w domu.

Czy zamiast papieru pergaminowego można użyć papieru do zamrażania?

 

Byłoby o to bardzo trudno, bowiem oba są stworzone do różnych celów. Papier pergaminowy używany głównie do pieczenia, podgrzewania rzeczy. Papier do zamrażania używany w zamrażarkach do zamrażania rzeczy. Papier do zamrażarek to gruby papier z powłoką w jednym miejscu. Powłoka może być wykonana z tworzywa sztucznego lub wosku. Z wyglądu stosunkowo łatwo pomylić go z papierem woskowanym, ponieważ ma prawie taki sam wygląd.

To, co odróżnia go od papieru pergaminowego, polega na tym, że papier pergaminowy w ogóle nie ma powłoki. Tymczasem papier woskowany ma powłokę po obu stronach. Papier do zamrażarki ma powłokę tylko z jednej strony.

Jak sama nazwa wskazuje, do pakowania składników do zamrażania zwykle używa się papieru do zamrażania. Woskowana część papieru powinna stykać się bezpośrednio z powierzchnią mięsa, aby zapobiec utracie wilgoci.

Oprócz mięsa i owoców morza możesz również owinąć ser, aby zapobiec jego wysychaniu.

Podczas gdy papier pergaminowy może pomóc w gotowaniu, podgrzewaniu i innych czynnościach związanych z ciepłem, nie można zrobić tego samego z papierem do zamrażania. Powłoka papieru do zamrażania jest kluczem do utrzymania wilgoci składników podczas zamrażania.

 

Źródła:

www.kitchenfeeds.com

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

62 − = 57

Shopping Cart