Słoiczki dla dzieci – czym się kierować wybierając gotowe dania dla niemowląt?

Słoiczki dla dzieci są stosunkowo wygodnym i prostym sposobem na zapewnienie maluchowi zdrowej i urozmaiconej diety. Można je łatwo i szybko podgrzać, zabrać ze sobą na spacer, a nawet na dłuższe wakacje. Jednak słoiczek słoiczkowi nierówny – nie każdy z nich możemy bezpiecznie podać niemowlakowi. Na co zwrócić uwagę przy wyborze najlepszych dań dla niemowląt?

Jak wybrać dania dla niemowląt – najważniejsze zasady

Wybierając dania dla niemowlaka, ale też dla starszaka, weź pod uwagę kilka bardzo ważnych aspektów. Ułatwią Ci one zakup słoiczków idealnie dostosowanych do wieku dziecka, a także zawężą nieco gamę produktów:

  • wiek dziecka podany na opakowaniu
  • skład
  • ilość składników
  • pochodzenie produktów
  • konsystencję
  • występowanie alergenów (w przypadku małych alergików).

Dobierz dania dla niemowlaka do jego wieku

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze dań dla niemowlaka jest grupa wiekowa, dla której przeznaczony jest dany produkt. Oznaczenie zazwyczaj znajduje się w widocznym miejscu na etykiecie słoiczka.

Na sklepowych półkach znajdziemy np. słoiczki dla dzieci w wieku powyżej 4., 6., 7., lub 12. miesiąca życia. Warto przestrzegać oznaczeń producenta i nie podawać małym niemowlętom dań przeznaczonych dla roczniaków. Zawierają one składniki, z którymi nie poradzi sobie brzuszek dziecka będącego na początku rozszerzania diety.

Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, by starszakom podać dania dla najmłodszych niemowląt. Nie powinny one być jednak podstawą diety – dostarczą zbyt mało energii i innych składników pokarmowych w stosunku do zapotrzebowania roczniaka. Można proponować je okazjonalnie lub jako przekąskę, bazując jednoczenie na daniach dostosowanych do wieku dziecka.

dania dla niemowlaka

Słoiczki dla niemowląt na początek rozszerzania diety

Rozszerzanie diety najlepiej zaczynać od słoiczków dla niemowląt zawierających tylko jeden lub kilka produktów – liczy się prosty i krótki skład. Na początek polecane są kaszki i warzywa (np. HiPP Pierwsza marchewka BIO,  HiPP Pierwsza dynia BIO), gdyż ich smak jest trudniej akceptowany przez maluszki. Owoce można z powodzeniem wprowadzić 2 tygodnie później.

W pierwszych dniach rozszerzania diety lepiej nie kupować słoiczków dla dzieci „na zapas”. Może okazać się, że jeden z ich składników uczuli malucha, a my zostaniemy z kilkoma lub kilkunastoma niewykorzystanymi produktami.

Warto za to wybierać słoiczki o niewielkiej pojemności – dziecko początkowo zjada niewielkie ilości, więc ten sposób pozwoli nam ograniczyć marnowanie jedzenia. Dodatkowo, danie w małym słoiczku podgrzeje się znacznie szybciej.

>>Sprawdź, jak wybierać, podgrzewać i przechowywać słoiczki dla dzieci.

Gotowe dania dla dzieci – skład słoiczków

Przeglądając etykietę słoiczków dla dzieci, sprawdź uważnie ich skład. Normy prawne zabraniają dodawania do dań dla niemowląt konserwantów, barwników oraz sztucznych aromatów. Nie regulują jednak uzupełniania produktów dla najmłodszych innymi składnikami, które w ogóle nie powinny gościć w ich diecie albo mogą być spożywane wyłącznie w śladowych ilościach.

Czego unikać w słoiczkach dla niemowląt?

  • soli – jej dodatek w słoiczkach dla kilku miesięcznego dziecka powinien od razu dyskwalifikować dany produkt
  • białego cukru – dania dla najmłodszych niemowląt powinny zawierać wyłącznie naturalnie występujące cukry np. z owoców i warzyw.

Jakość produktów ma znaczenie – ekologiczne słoiczki dla niemowląt

Oprócz rodzaju produktów wchodzących w skład dań dla niemowląt, ważna jest także ich jakość i pochodzenie. Niekiedy słoiczki mogą zawierać nie tylko składniki wymienione na opakowaniu, ale też pewne ilości pestycydów, nawozów sztucznych i innych zanieczyszczeń. Obecność niektórych z nich w daniach dla maluchów nie jest regulowana prawnie, dlatego producenci nie muszą przestrzegać w tej kwestii ścisłych norm.

Z tego względu warto wybierać ekologiczne słoiczki dla dzieci wyprodukowane ze składników pochodzących ze ściśle kontrolowanych upraw i opatrzone odpowiednimi certyfikatami. W ten sposób zyskujemy pewność, że dziecko dostaje to, co najlepsze i w pełni bezpieczne dla jego zdrowia. Niektóre firmy szczycą się surowymi normami, które spełniają ich produkty, np. słoiczki HiPP przechodzą ponad 260 kontroli na obecność aż 1200 różnych zanieczyszczeń.

 

ekologiczne słoiczki dla niemowląt

Konsystencja dań dla niemowląt

Dopasowanie konsystencji gotowych dań dla niemowlaka to aspekt, na który wielu rodziców nie zwraca uwagi. Zazwyczaj słoiczki przeznaczone dla danej grupy wiekowej maluszków są dostosowane do ich możliwości radzenia sobie z pokarmem, ale zdecydowanie warto przed zakupem upewnić się, że dany produkt będzie odpowiedni dla naszego dziecka.

Jaka powinna być odpowiednia konsystencja dań dla niemowląt?

  • 4-7 miesiąc życia – gładkie puree, zupki kremy, papki, musy, przeciery
  • 8-11 miesiąc życia – rozdrobnione lub drobno posiekane produkty, większe cząstki, np. HiPP Kasza bulgur z warzywami, mango i kurczakiem BIO
  • od ok. 11-12 miesiąca życia – dowolna konsystencja dostosowana do preferencji dziecka.

Słoiczki dla dzieci – uwaga na alergeny

Jeśli Twoje dziecko cierpi na alergie lub nietolerancje pokarmowe, prawdopodobnie masz już nawyk wnikliwego sprawdzania składów wszystkich podawanych mu produktów. Nie zapominaj o tym również przy wyborze dań w słoiczkach – nawet jeśli na liście składników nie widnieje alergizujący produkt, to gotowy obiadek czy deserek może zawierać go w śladowych ilościach. Taka informacja zawsze znajduje się na opakowaniu.

Shopping Cart