
Gatunki ryb najczęściej spotykane w zestawach sushi to łosoś i tuńczyk. W najlepszych japońskich restauracjach serwowane dania powstają ze zróżnicowanych składników. Wśród nich znajdują się owoce morza takie jak węgorz, maślana lub śledź. Jakie ryby nadają się najlepiej do tworzenia rolek?
Jaka ryba do sushi nadaje się najlepiej?
Jak dobiera się rodzaj ryby do sushi? Jej smak i konsystencja mięsa powinna dobrze komponować się z pozostałymi głównymi składnikami – z ryżem i nori. Wśród gatunków ryb o wyrazistym smaku znajduje się łosoś, tuńczyk i węgorz. Ich kawałki mają charakterystyczny aromat i trudno je pomylić z innym mięsem. Ciekawą propozycją jest też nieco bardziej swojski śledź oraz delikatna maślana. Surowe kawałki ryby są soczyste i mają specyficzną konsystencję i wyjątkowy aromat.
Łosoś i inne ryby w sushi przyrządzane na różne sposoby
Co ważne, łosoś w sushi nie zawsze występuje pod postacią surowych kawałków mięsa. Równie często spotyka się rybę pieczoną lub grillowaną, która jest delikatniejsza w smaku. Chętnie wybierają ją osoby, które nie mogą lub nie chcą jeść surowego mięsa. Jaka ryba do sushi po obróbce termicznej nadaje rolkom ciekawe walory smakowe? Jest to z pewnością łosoś. Jednak także inna tłusta ryba, czyli makrela, przyrządzona w ten sposób zyskuje wyjątkowy posmak.
Pieczenie i grillowanie to także metoda na przygotowanie sushi z ryby mrożonej. Takie rozwiązanie sprawdza się, gdy przygotowujesz danie w domowych warunkach i nie masz dostępu do świeżych ryb dobrej jakości. Dodatkowo możesz zamarynować surowe lub rozmrożone mięso ryb. Użyte składniki sprawią, że smak będzie jeszcze ciekawszy. Dobrym przykładem jest makrela marynowana z sokiem z cytryny i octem. Ciekawą opcją są ryby wędzone lub opalane. Tak przyrządza się m.in. makrelę, tuńczyka, łososia.
Delikatna polędwica z tuńczyka
Charakterystyczne ciemnoczerwone mięso tuńczyka swoim wyglądem i konsystencją przypomina wołowinę. Jego kawałki są mięsiste i zwarte. Wyjątkowy aromat tuńczyka sprawiają, że to delikatne mięso najlepiej smakuje spożywane na surowo. Polędwica z tego gatunku ryb należy do ulubionych dodatków do sushi. Wykorzystuje się ją zarówno w rolkach sushi jak i solo w formie sashimi lub na uformowanych z ryżu łódeczkach jako nigiri.
Inne gatunki ryb do sushi
W zestawach degustacyjnych można natrafić na ciekawe gatunki ryb. Często są to owoce morza, które rzadko pojawiają się na polskich stołach. Ich mięso może mieć ciekawy smak, oryginalny wygląd lub charakterystyczną teksturę. Tym bardziej warto się im przyjrzeć z bliska. Ciekawą propozycją jest węgorz o słodko-słonym smaku i wyrazistym aromacie. Jeśli nie przepadasz za rybą, warto spróbować tilapii, która ma bardzo delikatne mięso.
Delikatna ryba w sushi pozwala lepiej poczuć inne dodatki. Jednak nie jest prawdą, że w zestawach nie spotyka się owoców morza o bardziej wyrazistym smaku. Najlepiej można to poczuć, wybierając set z różnymi gatunkami ryby. Pamiętaj, by podczas degustacji sięgać po imbir marynowany, by lepiej poczuć smak każdego kawałka.