Stoły chłodnicze to bardzo pomocne urządzenia, które sprawdzą się w wielu lokalach gastronomicznych. Pełnią kilka ważnych funkcji, dzięki którym można nie tylko przechowywać produkty spożywcze w niskich temperaturach, ale też znacznie ułatwić przyrządzanie posiłków. Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak można w pełni wykorzystać ich potencjał, sprawdź szczegóły i dowiedz się więcej o zastosowaniu stołów chłodniczych w profesjonalnej gastronomii.
Do czego służy stół chłodniczy w lokalu gastronomicznym?
Stoły chłodnicze przeznaczone są przede wszystkim do przechowywania produktów spożywczych w bezpiecznych warunkach, to jest odpowiednio niskiej temperaturze. Stanowią bardzo praktyczne połączenie lodówki z blatem roboczym, na którym można przyrządzać potrawy.
Dlaczego to takie ważne? Musimy pamiętać o tym, że w profesjonalnych kuchniach każdego dnia przygotowuje się ogromne ilości różnorodnych potraw. Panują tam zatem wysokie temperatury, które mogą sprzyjać szybszemu psuciu się różnych produktów. Warzywa lub owoce mogą ponadto utracić swoją jędrność i atrakcyjny wygląd. Stół chłodniczy będzie zatem niezbędny, jeżeli chodzi o krótkoterminowe przechowywania artykułów, a następnie poddawanie ich odpowiedniej obróbce. To wielofunkcyjne urządzenia chłodnicze, które są niezastąpione w restauracjach, barach, stołówkach albo różnych firmach cateringowych.
Stoły chłodnicze w gastronomii – zastosowania
Do czego służą stoły chłodnicze w lokalach gastronomicznych? Pozwalają przede wszystkim na przyrządzanie dań mięsnych, sałatek, pizzy i wielu innych potraw. Sprawdzają się ponadto do magazynowania niezbędnych artykułów spożywczych, które w danej chwili musimy mieć pod ręką.
Na rynku dostępne są różne modele stołów chłodniczych. Możemy je dopasować nie tylko do specyfiki danego lokalu (na przykład pod kątem wielkości zaplecza), ale też potraw, jakie są tam najczęściej serwowane. W ofercie znaleźć można na przykład:
- stoły chłodnicze sałatkowe – wyposażone w specjalne nadstawki na pojemniki GN, w których można przechowywać liście sałaty, plastry salami, sery, oliwki i wszystko to, co jest niezbędne do przygotowania sałatek, panini lub innych szybkich przekąsek;
- stoły chłodnicze do pizzy z dużym blatem – idealne do przygotowania ciasta na to popularne włoskie danie, które (jak wiadomo) nie lubi wysokich temperatur.
Stoły chłodnicze znacznie ułatwiają pracę w kuchni i sprawiają, że przygotowanie potraw jest znacznie krótsze. Nie ma już bowiem potrzeby szukania produktów spożywczych w lodówkach, gdyż wszystkie niezbędne składniki mamy zawsze pod ręką.
Czy warto zainwestować w stół chłodniczy?
Zakup stołu chłodniczego to bardzo opłacalna inwestycja. Warto ją rozważyć przede wszystkim wtedy, gdy prowadzimy pizzerię, bar sałatkowy albo zajmujemy się cateringiem. Urządzenie pozwoli nam przygotować potrawy szybciej, co jest bardzo ważne przede wszystkim w godzinach szczytu, kiedy goście nie chcą zbyt długo czekać na zamówienie.
Bogaty wybór stołów chłodniczych sprawia, że bez trudu dopasujemy je do wielkości zaplecza kuchennego, rodzaju potraw, jakie będziemy na nim przyrządzać, jak też naszych możliwości finansowych.