makaron

Makarony włoskie – rodzaje i charakterystyki. Poznaj poprawne nazwy!

Makarony włoskie – rodzaje tych przysmaków goszczą na polskich stołach nawet codziennie. Czy wiesz jednak, jaka jest poprawna nazwa różnych kształtów makaronów? Poznaj je, a we włoskiej restauracji nic Cię nie zaskoczy.

Wstążki, czyli tagliatelle

Makarony włoskie często widywane w polskiej kuchni jako ,,wstążki” – Włosi nazywają go tagliatelle. Mają formę płaskich tasiemek, szerokich na około 1 centymetr. 

Według legend makaron tagliatelle powstał w epoce renesansu. Forma ma być wynikiem inspiracji damską fryzurą ślubną. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Najprawdopodobniej legenda została zwyczajnie wymyślona w XX wieku przez jednego z włoskich satyryków… ale przecież kuchnia to sztuka, a sztuka bierze się z inspiracji!

Wiadomo natomiast na pewno, że tagliatelle doskonale pasuje do gęstych sosów. Wstążki oklejone sosem łatwo nawinąć na widelec i wygodnie jeść bez pomagania sobie dodatkowymi sztućcami.

Makarony włoskie – rodzaje które łatwo pomylić. Spaghetti, pici i linguine

Mimo iż spaghetti, pici i linguine to inne makarony włoskie, niewprawnemu oku łatwo je pomylić. Warto więc znać różnicę, by nie dać się zaskoczyć na kolacji. Nie każdy długi, cienki makaron to spaghetti! 

Spaghetti ma formę cienkich nitek o okrągłym przekroju. Najprawdopodobniej to właśnie ten kształt makaronu ma najdłuższą historię. Pierwsze znane przekazy historyczne o jego pochodzeniu wskazują na XI-wieczną Sycylię. Trudno o bardziej uniwersalny rodzaj makaronu do dań głównych. Włosi najchętniej podają go z warzywami, owocami morza oraz gęstymi sosami.

Linguine to również długie nitki, ale o lekko spłaszczonym, soczewkowatym przekroju. Swoje korzenie ma w Genui (region Liguria). Jego zastosowania kulinarne są takie, jak w przypadku spaghetti – pod żadnym pozorem jednak nie myl nazw!

Jest jeszcze makaron pici – okrągły, ale grubszy od spaghetti. Wywodzi się z Toskanii. Jest wyrabiany wyłącznie ręcznie. Warto spożywać go z minimalną ilością sosów, by w pełni rozkoszować się rzemieślniczym przepisem. 

peperoncino

Makaron typu pici z dodatkiem peperoncino. Oryginalny, sprowadzony z Toskanii. Źródło: strona sklepu Kuchnia Włoska

 

Dzięki mnogości zastosowań, jakie mają długie włoskie makarony, rodzaje spaghetti, pici oraz linguine można wykorzystać w daniach na różnych dietach – także odchudzających. Ważne jest nie tylko wybranie dodatków, ale również surowca, z którego powstał produkt. O tym, jak wybierać makarony włoskie pod kątem dietetycznych, dowiesz się na E-figura – sprawdź: https://www.e-figura.pl/jaki-makaron-na-diecie-podpowiadamy/

Rurki i piórka, czyli makaron włoski penne

Kolejny bardzo popularny na polskich stołach – makaron w formie ukośnie ściętych rurek. Bywa nazywany również piórkami. Jego prawidłowa nazwa to penne, w liczbie pojedynczej penna – i rzeczywiście, po włosku oznacza to ,,pióro”. Uważaj na wymowę – kładź nacisk na podwójne ,,n”. 

Pochodzi z południa Włoch. Jego powstanie datuje się na drugą połowę XIX wieku. W 1865 roku Giovanni Battista Capurro uzyskał patent na maszynę tnącą makaron w taki kształt bez zgniatania i to właśnie jemu przypisuje się ojcostwo penne. 

Pusty środek czyni ten rodzaj makaronu doskonałym do sosów na bazie mięsa mielonego. Mięso wpada do wnętrza, co ułatwia konsumpcję dania i przenikanie się smaków. 

Świderki, czyli fusilli

Myśląc ,,makarony włoskie”, rodzaje, które stają przed oczami w pierwszej kolejności, to także popularnie dostępne świderki. Rzeczywiście, ich kształt najbardziej przypomina wiertło. Poprawna nazwa – fusilli – oznacza jednak ,,wrzeciono”. Swoje początki ma na południu Włoch, w rejonie Kampania.

Fusilli może mieć różne formy, długości i gęstości skrętu, w zależności od sposobu formowania. Spisuje się jako baza dań mięsnych z gęstymi sosami. Struktura sprawnie zahacza o dodatki, toteż spożywanie dania jest bardzo wygodne.

Postaw na makarony włoskie – rodzaje, które jadłeś wiele razy, teraz znasz znacznie dokładniej. Staraj się posługiwać poprawnymi nazwami zwłaszcza będąc we włoskiej restauracji. Kelnerzy z pewnością docenią Twoją wiedzę, na co dzień tak rzadko spotykaną w Polsce. Pamiętaj, że nie każdy długi makaron to spaghetti, świderek jest w istocie wrzecionem, a renesansowe włoskie panny młode miały fryzury podobne to tagliatelle!

Shopping Cart