Podczas gdy tysiące osób na całym świecie pozbywają się niepotrzebnej żywności bez żadnych oporów, nie brakuje ludzi cierpiących z powodu braku pożywienia. Skąd zatem bierze się problem marnowania jedzenia? Powodów jest wiele.
Dlaczego Polacy marnują żywność?
Marnowanie żywności wcale nie wynika z dobrobytu. Jak pokazują dane pozyskane przez Bank Żywności, wśród głównych powodów wymienia się:
- zepsucie żywności (65,2%),
- przeoczenie daty ważności (42%),
- zbyt duże zakupy (22,2%),
- nieprzemyślane zakupy (19,7%),
- za duże opakowanie (17%),
- zakupy niskiej jakości (10,8%),
- brak pomysłu na wykorzystanie produktu (10,3%).
Większości tych przyczyn można łatwo uniknąć. W jaki sposób?
Jak uniknąć marnowania żywności?
Bycie odpowiedzialnym konsumentem to dążenie m.in. do tego, aby twój udział w marnowaniu żywności był jak najmniejszy. Jak można to osiągnąć? Wystarczy zmienić swoje dotychczasowe nawyki – tak naprawdę tylko tyle potrzebujesz, aby zakupione jedzenie lądowało w garnku, a nie w koszu na śmieci.
Planowanie jadłospisu na cały tydzień
Jeśli zakupy robisz tylko raz w tygodniu, warto z wyprzedzeniem zaplanować tygodniowy jadłospis. Pomyśl, jakie dania będziesz w stanie przyrządzić – najlepiej sprawdzą się takie, które składają się z „uniwersalnych” składników. Dzięki temu – gdy ochota na konkretne danie minie, z zakupionych produktów przygotujesz inną potrawę.
Robienie zakupów na bieżąco – tylko z listą
Jeżeli decyzje dotyczące tego, co zjeść w danym dniu zapadają spontanicznie, robienie zakupów z wyprzedzeniem nie wchodzi w grę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do sklepu chodzić nawet codziennie – jednak tylko z listą zakupów. Dzięki temu mniejsze będzie ryzyko, że kupisz coś ponadprogramowego – produkt, który może wylądować w koszu.
Zamów dietę pudełkową
Posiłki przyrządzasz tylko dla siebie? Dobrym rozwiązaniem będzie dieta pudełkowa, w ramach której każdego dnia otrzymasz zestaw dań. Jak to działa?
– Dieta pudełkowa to kompletne posiłki na każdy dzień, które powstają zgodnie z indywidualnymi preferencjami smakowymi. Codziennie dostarczany jest inny zestaw – z dostawą pod wskazany adres. Dzięki temu nie tylko można zaoszczędzić czas na przyrządzaniu posiłków czy poznać nowe smaki, ale i uniknąć marnowania żywności – wyjaśnia przedstawicielka firmy cateringowej Nice To Fit You, której specjalnością jest dieta pudełkowa w różnych wariantach menu.
Korzystaj z jadłodzielni
Dysponujesz nadwyżką żywności, która nadaje się do spożycia? Skorzystaj z jadłodzielni – punktu służącego do nieodpłatnej wymiany jedzenia. W lodówce możesz zostawić gotowy posiłek lub półprodukty do przyrządzenia dania, a ktoś potrzebujący z tego skorzysta.
Dieta pudełkowa, jadłodzielnia czy po prostu rozsądniejsze robienie zakupów? Każda metoda jest dobra, jeśli tylko przyczyni się do zmniejszenia ilości marnowanego jedzenia.