rodzaje noży

Rodzaje noży i ich przeznaczenie

Noże są elementem obecnym w każdej kuchni i posługujemy się nimi na co dzień, nawet kilka razy w ciągu doby. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że „nóż nożowi nierówny”. W czym tkwi sekret? Oczywiście w odpowiednim doborze tych kuchennych narzędzi. Jeśli dotychczas używaliśmy wyłącznie starych noży, usiłując wykorzystać je do wszystkich prac kuchennych, z pewnością nie raz napotkaliśmy trudności. Czas zatem dowiedzieć się więcej o rodzajach noży i ich przeznaczeniu.

Przeciętny użytkownik kuchni, który unika gotowania obiadów, korzysta z noży najczęściej do krojenia i smarowania chleba. Ci, którzy gotują bardziej skomplikowane posiłki, korzystają też z noży np. do krojenia mięsa. Warto zwrócić uwagę na to, że asortyment noży związany z ich przeznaczeniem, jest wyjątkowo duży – z czego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Niektóre osoby korzystają z tego samego noża do krojenia chleba, mięsa, obierania i siekania warzyw oraz innych przeróżnych czynności wykonywanych w kuchni.

Takie podejście do użytkowania tego niezbędnego akcesorium bardzo utrudnia prace kuchenne. Wynika to z prostego faktu: każdy z noży ma inne przeznaczenie. Zarówno jego konstrukcja, jak i materiał z jakiego został wykonany, a nawet wielkość – to aspekty, na które powinniśmy zwrócić uwagę wybierając noże do swojej kuchni.

Przeglądając ofertę sklepu internetowego DUKA (w dziale dedykowanym nożom: https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/krojenie/noze-i-nozyce), szybko odkryjemy, jak bogata jest oferta noży kuchennych i jak bardzo się one między sobą różnią. Z czego wynikają te różnice i jak wybrać odpowiednie noże, które będą idealne do naszych potrzeb? Dzięki naszemu poradnikowi, za chwilę wszystko stanie się jasne!

Nóż do chleba

 

nóż do chleba

Zacznijmy od noża, z którego wielu z nas korzysta najczęściej (o ile nie posiadamy krajalnicy), czyli od noża służącego do krojenia chleba. Powinien być on nie tylko odpowiednio duży, ale również wytrzymały i wyposażony w tzw. ząbki, które ułatwią swobodne krojenie każdego rodzaju pieczywa. Przykładem może być nóż DUKA Skicklig wykonany ze stali nierdzewnej, o długości 32 cm (z czego długość ostrza to 19,5 cm). Ząbkowana krawędź poradzi sobie zarówno ze świeżym, jak i z czerstwym chlebem oraz pozwoli z łatwością uzyskać cienkie i estetyczne kromki. Dzięki trzonkowi wykonanemu z tworzywa sztucznego nóż idealnie układa się w dłoni i dodatkowo usprawnia naszą pracę.

Noże do warzyw i owoców

Warto zauważyć, że w sklepie internetowym DUKA wyszczególnione są dwa typy noży do warzyw i owoców:

  • do ich obierania;
  • do ich krojenia.

Różnią się one między sobą konstrukcją – stąd ich odmienne zastosowanie.

DUKA VARDEN to niewielki, poręczny nóż, idealny do obierania np. jabłek, pomarańczy czy ogórków. Ostry i lekko zaokrąglony czubek, pozwala z kolei na usunięcie pestek. Nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej, można go więc bez obaw wyczyścić za pomocą zmywarki.

Z kolei nóż DUKA VARDA o długości 25 cm i ostrzu wyposażonym w ząbki, idealnie nadaje się do krojenia warzyw – nawet tych wyjątkowo twardych. Stal nierdzewna gwarantuje, że z tego noża będziemy mogli korzystać przez lata. Krojenie warzyw na sałatkę wielkanocną wreszcie stanie się przyjemnością!

Noże (i nie tylko) do mięsa

Krojenie mięsa to niemal codzienność dla osób, które samodzielnie przygotowują w domu obiady. Aby ich praca przebiegała sprawniej, mogą wymienić swój dotychczasowy nóż na VICTORINOX SWISS CLASSIC – nóż stworzony z myślą o porcjowaniu mięsa. Stal, z którego został wykonany, to mieszanka surowców z wysoką zawartością chromu dodatkowo poddana obróbce cieplnej podczas produkcji. Nóż ten jest wyjątkowo wytrzymały i odporny (można go myć w zmywarce), co zapewnia korzystanie z niego przez lata. Warto dodać, że dzięki swojej konstrukcji, sprawdzi się także jako nóż do krojenia warzyw i owoców!

W sklepie internetowym DUKA znaleźć można również inne akcesoria kuchenne, które znajdą swoje zastosowanie podczas przygotowywania mięsnych potraw. Są to choćby:

  • Szczypce do krojenia mięsa DUKA SKARP ułatwiają idealne porcjowanie;
  • Nakłuwacz tłuczek do mięsa DUKA KITCHEN, który tworząc nakłucia, pozwala wniknąć przyprawom w głąb mięsa. Jest też alternatywą dla drewnianych lub stalowych młotków, służących do ubijania mięsa na cienkie plastry;
  • Nożyce do drobiu DUKA KLIPPA – wystarczy raz z nich skorzystać, by już nigdy więcej nie sięgnąć po nóż do porcjowania np. pieczonego kurczaka).

Noże do… sera!

Choć wiele osób kupuje porcjowany ser żółty, istnieją zwolennicy sera w kostkach. Czym jednak go pokroić, aby plastry były wyjątkowo cienkie? Idealny do tego zdania będzie nóż DUKA SKARP, którego specjalnie profilowane ostrze nie tylko z łatwością poradzi sobie z krojeniem sera, a jednocześnie zapobiegnie przyklejaniu się plasterków do jego powierzchni. To absolutnie niezbędne akcesorium dla każdego, kto preferuje sery w kostkach, ale zmaga się z ich łatwym i estetycznym pokrojeniem.

Co jeszcze oferuje sklep DUKA?

duka

W asortymencie sklepu znaleźć można także noże z okrągłym ostrzem, idealne do krojenia pizzy, jak również noże uniwersalne. Te ostatnie to doskonały wybór dla osób, które w kuchni spędzają niewiele czasu, a obiady przygotowują sporadycznie. Nóż taki jak DUKA Skicklig, sprawdzi się przy krojeniu chleba czy warzyw.

W ofercie sklepu można znaleźć również zestawy noży w estetycznych i wygodnych stojakach. Na przykład w zestawie DUKA SNITT znajdziemy nóż Szefa Kuchni, nóż do filetowania, nóż do chleba, nóż do warzyw oraz nóż uniwersalny.

Jeśli dotąd prace kuchenne zamiast z przyjemnością, kojarzyły nam się z przykrym i męczącym obowiązkiem, asortyment sklepu DUKA zmieni to raz na zawsze. Oczywiście – na lepsze!

Shopping Cart