Jak są zbudowane nerki człowieka?
Nerki są stosunkowo niewielkie, ich kształt przypomina ziarenko fasoli, a wielkość wynosi około 11 cm. Ich masa różni się w zależności od płci i wagi. Zbudowane są nefronów (filtrów), w ich skład wchodzi kłębuszek nerkowy i kanalik nerkowy. Nerki są bardzo bogato unaczynione, kłębuszek nerkowy składa się z sieci włosowatych naczyń krwionośnych. Tak liczne unaczynienie nerek wynika z ich podstawowej funkcji, czyli usuwania nadmiaru wody i oczyszczania krwi ze zbędnych produktów przemiany materii.
Najważniejsze funkcje nerek
Nerki pełnią wiele istotnych dla naszego zdrowia funkcji. Są to m.in.:
- Funkcja filtrująca – organizm czerpie z pożywienia niezbędne składniki odżywcze. Te jednak nie są wykorzystywane w całości. Nerki dbają o to, by oczyścić krew z toksyn, mocznika, nadmiaru soli i innych zbędnych produktów przemiany materii. Proces oczyszczania, czyli filtracji zachodzi w nefronach. W kłębuszku nerkowym zostają usunięte zbędne produkty przemiany materii oraz nadmiar wody. Powstaje mocz pierwotny, następnie mocz zagęszczony, który przez moczowody spływa do pęcherza.
- Funkcja regulacyjna – nerki regulują gospodarką hormonalną i elektrolitową. Dbają o to, aby potas i sód były na optymalnym poziomie, kontrolują poziom wody w organizmie. W zależności od sytuacji zatrzymują lub wydalają wodę z organizmu. Gdy pijemy dużo płynów, nerki wydalają jej nadmiar, natomiast w sytuacjach np. wymiotów czy nadmiernej potliwości, nerki zmniejszają wydalanie moczu.
Co jeszcze powoduje, że nerki są tak istotne?
- Regulują wartość ciśnienia tętniczego krwi,
- Regulują ilość czerwonych krwinek we krwi,
- Wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, regulują pH.
Jak możemy zadbać o swoje nerki?
Co zrobić, aby utrzymać nerki w jak najlepszej formie? Możemy wspomóc ich prace poprzez profilaktykę. Szczegółowe informacje na temat kompleksowej profilaktyki nerek znajdziemy na stronie https://www.dbajonerki.pl/, która przygotowała całą serię dedykowanych artykułów, z których dowiemy się jak możemy odpowiednio zadbać o swoje nerki.
Zaczynamy od kuchni, a w zasadzie od tego, co jemy i ile jemy. Najważniejszą zasadą w profilaktyce jest unikanie soli, którą można w łatwy sposób zastąpić ziołowymi zamiennikami. Unikajmy żywności wysoko przetworzonej. Wprowadźmy do naszego jadłospisu warzywa i owoce, szczególnie te o działaniu moczopędnym np. seler, pietruszkę, pomidory, truskawki, arbuzy, żurawinę. Nie zapominajmy także o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Przeciętnie powinniśmy wypijać ok. 2 l płynów dziennie. Może to być woda lub napary ziołowe, które wspomogą dodatkowo pracę nerek. Tak zadziała np. napar z brzozy czy korzenia pietruszki. Na zdrowie!