Soki owocowo-warzywne to smaczne napoje, które powinniśmy pić przez cały rok. W zależności od pory roku używamy do ich zrobienia różnych składników. Warto sięgać po sezonowe owoce oraz warzywa. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Możemy je przechowywać przez dzień lub dwa w lodówce. Mają one doskonałe właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto pić soki warzywno-owocowe? Przyjrzyjmy się, jakie owoce oraz warzywa powinniśmy łączyć, aby powstały zdrowe soki idealne na różne dolegliwości.
Z jakich owoców oraz warzyw robić soki owocowo-warzywne?
Sok marchewkowo-owocowy to najpopularniejszy sok podawany dzieciom. Ma on dużą zawartość witaminy A. Wpływa ona pozytywnie na koloryt skóry i wzrok. Redukuje ona stany zapalne oraz poprawia pracę układu nerwowego. Soki z marchwi są idealne na problemy z trawieniem. W lecie marchew najczęściej łączymy z owocami tj.:
- jagody;
- jeżyny;
- truskawki;
- maliny;
- borówki;
- brzoskwinie.
Zarówno marchewka, jak i owoce, są stosunkowo słodkie. Do soku z marchwi oraz owoców możemy dodać cytrynę. Zawarta w niej witamina C wzmacnia odporność oraz ma właściwości antyoksydacyjne. Wszelkiego rodzaju cytrusy, tj. cytryna, pomarańcze, grejpfrut oraz pomelo sprawdzą się do robienia soków zimową porą. Możemy wówczas sięgnąć także po nasze regionalne owoce, tj. jabłka oraz gruszki.
Z jakich warzyw możemy robić soki? Oprócz marchwi doskonale sprawdzą się buraki, nać selera lub natka pietruszki, pomidory, ogórki, seler naciowy, jarmuż oraz szpinak. Zielone warzywa są szczególnie zalecane podczas robienia soków owocowo-warzywnych. Posiadają one właściwości antyoksydacyjne. Sporządzone z nich napoje opóźniają proces starzenia się.
Dlaczego warto pić soki owocowe i warzywne?
Soki owocowe oraz warzywne mają liczne prozdrowotne właściwości. Oto lista najpopularniejszych soków oraz ich właściwości:
- pomidor, marchew, seler oraz koper – na trawienie;
- pietruszka, pomarańcza, jabłko – na problemy z nadciśnieniem oraz pęcherzem;
- buraki, banan, jabłko, cytryna – wzmacniający serce;
- marchewka, ogórek i sałata – na egzemę i wypryski;
- jarmuż, pomarańcza, kiwi, seler – przy stanach zapalnych jelit oraz kamieniach żółciowych;
- mango, pomarańcza, imbir – na piękną cerę;
- nać selera, kiwi – idealny na odchudzanie oraz problemy z tarczycą.
To zaledwie kilka soków owocowo-warzywnych, które warto włączyć do swojej diety. Możemy spożywać je codziennie. Wzmocnią one naszą odporność, dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości minerałów oraz witamin. W przypadku poważnych dolegliwości powinniśmy wybierać konkretne składniki, które pomogą nam w profilaktyce oraz leczeniu różnych chorób.
W czym podawać zdrowe soki owocowo-warzywne?
Zdrowe soki owocowo-warzywne najlepiej spożywać tuż po przygotowaniu. Ewentualnie możemy je przechowywać 1-2 dni w lodówce.
Jak podawać soki owocowo-warzywne? Świetnie nadają się do tego szklane naczynia tj. słoiki, butelki oraz karafki. Doskonałej jakości produkty znajdziemy na: pucharydeserowe.pl/oferta/sloiki-na-koktajle-butelki-na-soki-karafki. Naczynia są wyposażone w pokrywki. Znacznie ułatwi nam to przechowywanie napojów. Pozostaną one dłużej świeże. Ponadto soki nie wchłoną innych zapachów z lodówki.
Godne uwagi są również pucharki do deserów na: pucharydeserowe.pl. Możemy wykorzystać je na gęste i pożywne musy z owoców z dużą zawartością błonnika.