Czym jest witamina D?
Witamina D jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Znacząco wspomaga działanie układu odpornościowego i nerwowego, wspiera pracę mięśni, niweluje stany zapalne skóry oraz ma ogromny wpływ na rozwój i stan zdrowia kości, gdyż ułatwia organizmowi przyswajanie wapnia.
Wprawdzie jesteśmy w stanie sami wyprodukować w swojej skórze witaminę D, a jednak 90% Polaków cierpi na jej niedobór. Powstaje ona bowiem wskutek działania promieni słonecznych, a tych w naszych warunkach klimatycznych nie ma w nadmiarze, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo światło słoneczne skutecznie blokowane jest przez kosmetyki z filtrem UV, zachmurzone niebo, a w większych miastach przemysłowych nawet przez zanieczyszczone smogiem powietrze.
Na niski poziom witaminy D w organizmie niebagatelny wpływ ma również nasz tryb życia – wiele godzin spędzamy w pracy lub w samochodzie, czyli w zamkniętej przestrzeni, bez dopływu świeżego powietrza i bez kontaktu ze słońcem.
Witaminę D można dostarczać organizmowi, stosując odpowiednią dietę, bogatą w nabiał – masło, ser, mleko, żółtko jaja kurzego – oraz tłuste ryby morskie, np. dostępne w naszym kraju łososie, makrele, dorsze, węgorze, czy popularne śledzie.
Badania jednak dowiodły, że spożywane często, nawet trzy razy w tygodniu, zapewnią nam znikomą część pełnego jej dziennego zapotrzebowania, czyli zaledwie około 20%. Dlatego też należy uzupełnić jej niedobór, sięgając po suplementy diety – witaminę D w kapsułkach.
Suplementacja witaminy D
Witamina D bardzo łatwo rozpuszcza się w kwasach tłuszczowych, zatem należy zadbać o to, aby przyjmować ją w trakcie posiłku, który będzie zawierał duże ich ilości. Za posiłek wysoko tłuszczowy przyjmuje się taki, który zawiera co najmniej 30 g tłuszczu. Zagwarantuje to maksymalne przyswojenie suplementu przez organizm i osiągnięcie maksymalnego stężenia we krwi.
Warto pomyśleć o dodatkowej suplementacji witaminą K. Obie te witaminy świetnie ze sobą współpracują, dbając o kondycję naszych kości, a dodatkowo – co niezwykle ważne – równoczesne spożywanie witaminy K niweluje skutki ewentualnego przedawkowania witaminy D.
Dawkowanie witaminy D uzależnione jest przede wszystkim od wieku, masy ciała oraz ogólnego stanu zdrowia – z reguły większa dawka jest zalecana jesienią i zimą, kiedy za oknem mamy mało słońca. U kobiet istotne znaczenie ma obecność ewentualnej ciąży lub okres karmienia piersią. Oczywistym jest zatem fakt, iż suplementację witaminy D należy uprzednio skonsultować z lekarzem.
Witamina D – rano czy wieczorem?
Niezwykle istotną kwestią jest pora dnia, w której najlepiej zażywać suplement witaminy D. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie. Witamina D zostanie optymalnie przyswojona przez organizm, gdy przyjmiemy suplement w pierwszej połowie dnia, najlepiej przed południem.
Niewskazane jest zażywanie witaminy D popołudniu lub wieczorem, z uwagi na to, że jej zbyt wysoki poziom we krwi może zaburzyć inne naturalne procesy w organizmie, między innymi zablokować wytwarzanie się melatoniny. Melatonina to hormon, który odpowiada za zasypianie i jakość snu, zatem możemy mieć problemy z zaśnięciem, sen może być zbyt krótki lub zbyt płytki, a my budzimy się zmęczeni i niewyspani. Problemy na tym tle mogą prowadzić do niewystarczającej regeneracji organizmu i – co za tym idzie – do innych problemów zdrowotnych.
Pamiętać należy, że zarówno nadmiar witaminy D, jak i jej niedobór, może się bardzo niekorzystnie odbić na organizmie, powodując różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne. Do jej suplementacji należy więc podejść z rozsądkiem i umiarem.
Więcej informacji: